TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
UIO kreće u kontrolu korisnika "brzih pošta", sumnja u izbjegavanje plaćanja poreza
13.5.2022 04:39 | Indikator.ba
Uprava za indirektno oporezivanje 25. maja 2022. godine započinje intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta”. Razlog za pojačane kontrole ovih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa.

Kako navode u priopćenju, u analizama koje su upravo završene u UIO došlo se do zaključka da veći broj obveznika, znatan dio prometa dobara u Bosni i Hercegovini, ostvaruje korištenjem usluga kurirskih poslova, odnosno poslova “brze pošte”.

Vodeći se određenim pokazateljima u ovom segmentu poslovanja, Uprava se obratila Agenciji za poštanski promet u BiH s ciljem pribavljanja spiska ovlaštenih osoba koja imaju licencu za obavljanje poštanskih usluga. Nakon dobijanja liste osoba koja se bave navedenom djelatnošću zatražena je dostava podataka o korisnicima usluga brze pošte i načinima plaćanja pošiljki. Na osnovu svih dobivenih informacija i podataka kreirana je lista osoba – obveznika, koji će biti predmet pojačanih kontrola od 25. maja2022. godine.

Na osnovu dobijenih informacija UIO je izvršila identifikaciju osoba koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koji su ostvarili promet (naplatu po pouzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000,00 KM. Ove osobe su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH.

Pored toga, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrirani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Inspektori UIO će kontrole provoditi u prostorijama obveznika/lica, koji su identificirani da su prodavali dobra koristeći, između ostalog, i usluge “brzih pošta” u BiH. UIO poziva sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom periodu vršili promet dobara tako da su koristili i usluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ako uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV-e prijave. Također, iz UIO pozivaju obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u UNO.

Na ovakav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Inspektori UIO će pojačane kontrolne aktivnosti provesti na području cijele Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu počinju 25.5.2022. godine i provodit će se, s većim ili manjim intenzitetom, do kraja 8 (osmog) mjeseca 2022. godine, najavljuju iz ove uprave u priopćenju.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA