TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Zatraženo povećanje cijena električne energije u Republici Srpskoj
17.7.2022 05:08 | Indikator.ba
Pet distribucijskih preduzeća iz sastava Elektroprivrede Republike Srpske podnijelo je zahtjev regulatoru tržišta za povećanje cijena električne energije, izvještava Indikator.ba.

Ova preduzeća zatražila su utvrđivanje tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema u Republici Srpskoj (mrežarina) navodeći da su se za to stekli "objektivni, obavezujući i formalni uslovi" te smatraju da treba biti preispitana i određena visina opravdanih troškova za period 2023.-2025. potrebnih za obavlјanje distributivne djelatnosti.

- Dostavlјeni zahtjevi operatora distributivnih sistema za odobrenje distributivne mrežne tarife temelјe se na zahtjevu za povećanje odobrenog potrebnog prihoda zbog povećanja troškova rada i održavanja, uklјučujući troškove proizvodnih usluga i troškova zarada i naknada zarada, povećanja troškova distributivnih gubitaka izazvanih rastom cijena električne energije i
povećanjem zahtijevanog povrata na kapital. Pri tome potrebno je naglasiti da pored povećanja zahtijevanih prihoda, na povećanje tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema (mrežarinu) utiču i povećanja troškova prenosa električne energije i rada Nezavisnog operatora sistema, čije utvrđivanje je u nadležnosti Državne regulatorne komisije za električnu energiju, navodi se u obavijesti Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske datiranog 15. jula.

Ovim povodom održat će se javne rasprave u periodu od 29. avgusta do 2. septembra po zahtjevima svakog od pet preduzeća, a nakon toga donijet će se konačna odluka o poskupljenju mrežarina.

Politički dužnosici iz RS više puta su u proteklom periodu poručivali da električna energije za domaćinstva neće poskupljivati.

B. S.

Podnosilac zahtjeva/Ukupno zahtijevani regulatorni potreban prihod (KM)

ZP Elektro-Hercegovina a.d. Trebinje 24.516.611
ZP Elektro Doboj a.d. Doboj 64.942.024
ZEDP Elektro-Bijelјina a.d. Bijelјina 71.992.409
ZP Elektrokrajina a.d. Banja Luka 161.651.604
ZP Elektrodistribucija a.d. Pale 35.316.092

(Izvor: Regulatorna komisija za energetiku RS)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA