Menadžment
Poslovni potez u 2014. godini u izboru Indikator.ba
31.12.2014 07:01 | Indikator.ba
Pripremio: Hajdar ARIFAGIĆ

Preuzimanjem dionica sarajevskog Klasa AS Group iz Tešnja napravila je najbolji poslovni potez u 2014. godini po ocjeni portala Indikator.ba.
Ova finansijska operacija "teška" nekoliko desetina miliona KM ujedno je i najveća akvizicija u BiH u minuloj godini.
Njom je Klas praktično u zadnji tren spasen od bankrota a Sarajevo od nestašice hljeba - najvažnijeg prehrambenog proizvoda. Efekti tog preuzimanja, obavljenog početkom godine, već su vidljivi: saniranje gubitaka, razvoj maloprodajne mreže, podrška individualnim poljoprivrednim proizvođačima i puna sigurnost zaposlenih.

Na području regije primat je pripao hrvatskom koncernu Agrokor. Nakon što je konačno i uspješno preuzeo slovenački trgovački lanac Mercator, njegov vlasnik Ivica Todorić najavio je posao stoljeća: izlistavanje dionica za inicijalnu ponudu i izlazak na berzu (najvjerovatnije Londonsku), što bi se moglo dogoditi u 2015. godini. Očekivani rezultat listanja trebalo bi da bude procjena vrijednosti ove kompanije na četiri milijarde eura.

U evropskim relacijama najboljim poslovnim potezom ovaj portal smatra spajanje francuskog giganta Lafarg sa švicarskim rivalom Holcim čime je formirana najveća svjetska cementna grupa. Novi gigant pod imenom LafaregeHolcim će u 90 zemalja zapošljavati 136.000 ljudi, imaće godišnji promet od 32 milijarde eura. Očekivana nova vrijednost osnovnog profita jer 6,5 milijardi eura što bi u naredne tri godine trebalo da generira ekonomiju obima od 1,4 milijarde eura.

Najbolji poslovni potez u svijetu globalne ekonomije u 2014. godini po rezultatima ovog istraživanja je odluka državnog vrha Kine da pozajmicama i na druge načine pomogne drugim zemljama u prevazilaženju krize. Time je Kina od Međunarodnog monetarnog fonda definitivno počela preuzimati ulogu vodećeg svjetskog kreditora. U toj namjeri u najskorije vrijeme za područje Balkana najavljeno je investiranje deset milijardi američkih dolara.

Portal Indikator.ba ovo rangiranje je obavio u saradnji sa novinarima - privrednim analitičarima i jednim brojem urednika ekonomskih i biznis rubrika bh. medija.

U uži izbor za najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini ove godine ušle su 23 upravljačke i menadžerske odluke, a u oštroj konkurenciji sa Klasom bili su Fabrika namještaja Prima Sofa iz Kalesije i Rudnik i Termoelektrana Stanari.

Almir Gađo, vlasnik i direktor kalesijske fabrike u jeku februarskih radničkih protesta pozvao je 70 radnika živiničkog Konjuha, koji su ostali bez posla da rade u njegovoj firmi. Ujedno je najavio da će tokom godine zaposliti još toliko novih tapetara, mašinista, lakirera... Među brojnim bosanskohercegovačkim biznismenima, dobitnicima domaćih i inostranih priznanja jedan je od rijetkih koji je shvatio suštinu erozije bh. ekonomije i države i ponudio praktično rješenje kako se ona može zaustaviti.

Termoelektrana Stanari (u izgradnji) članica EFT grupe uspješno je i u predviđenom roku testirala ispravnost kotlovskog postrojenja - ključnog dijela za proizvodnju električne energije. Time je menadžment kompanije domaćoj i svjetskoj javnosti dao do znanja da se najveća investicija u energetskom sektoru na Balkanu (560 miliona eura) realizuje po planu i da će njen komercijalni rad započeti tokom 2016. godine.

Podaci za rangiranje poslovnih poteza u Evropi i njenoj centralnoj i jugoistočnoj regiji ove godine su bili nešto skromniji od lanjskih. Mnogo atraktivnija bila su događanja u sferi biznisa u ostatku svijeta. Tako su se u jakoj konkurenciji za poslovni potez 2014. godine našli Turska nakon što je za 12 mjeseci zaposlila više od milion novih radnika; akvizicija američke farmaceutske kompanije Actavis od preko 64 milijarde dolara plaćenih za preuzimanje proizvođača Botoxa Alergana; javna ponuda dionica Alibabe na Wall Streetu od 25 mlrd dolara, Apple sa najavom preuzimanja za Beats Electronic što je njegova najveća akvizicija u istoriji (3,2 milijarde dolara); Publicsova kupovina američkog Sapienta za 3,7 milijardi dolara što je plaćeno gotovinom itd.

Izbor najboljeg poslovnog poteza u minuloj godini započet je prije pet godina na stranicama Biznis i ekonomija dnevnog lista Oslobođenje, no ove godine redakcija nije pokazala interes za objavu rezultata. Cijeneći potrebu da se naspram vijesti o našoj sumornoj društvenoj i socijalnoj svakodnevici u sferi biznisa i domaće ekonomije afirmišu dobre menadžerske odluke i kreacije Indikator.ba je odlučio da nastavi tu tradiciju istovremeno najavljujući da će u 2015. godini rangiranje najboljih poslovnih poteza u BiH objavljivati na kraju svakog mjeseca.
Facebook Twitter Print