Ekonomija
Ukupna izdvajanja za privredu u BiH lani manja za 19,47 posto
9.6.2015 08:51 | Indikator.ba
Ukupna izdvajanja za poticaje privredi u BiH zabilježila su prošle godine pad od 19,47% (63.369.530 KM ) u odnosu na 2013. godinu, pokazuje istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT.

Institut za razvoj mladih KULT proveo je istraživanje u okviru inicijative Poslovni prostor BH, kojim su obuhvaćeni podaci 133 institucije vlasti i više od 600 miliona KM izdvojenih sredstava za poticaje privredi u BiH.

S tim uvezi, rezultati istraživanja bit će predstavljeni na pres-konferenciji u srijedu, 10. juna 2015. u prostorijama Instituta za razvoj mladih KULT na Ilidži.

Rezultati istraživanja bit će korišteni kao jedan od izvora za izradu analize stanja u oblasti raspodjele budžetskih poticaja perspektivnim granama privrede u BiH. Analiza stanja, uz identificirane perspektivne grane privrede, služit će kao platforma za kreiranje preciznih smjernica za unapređenje procesa za sve institucije koje finansijski potiču i stimulišu razvoj privrede.

„Inicijativa „Poslovni prostor BH“ provodi se u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj.“.
Također, u istom periodu nije došlo do značajnijeg smanjenja zbira ukupnih budžeta institucija koje su učestvovale u istraživanju.
Facebook Twitter Print