Ekonomija
Dužnička kriza: Firme od kupaca potražuju oko 11,5 milijardi KM
16.7.2016 07:00 | Indikator.ba/Poslovne novine
Ukupan unutrašnji dug koji firme iz BiH potražuju od kupaca dostigao je iznos od skoro 11,5 milijardi KM u 2015. godini.

Začarani krug dužničko-povjereničkih odnosa i dalje je „rak rana“ privrede BiH, zbog čega je kompanija „LRC“ iz Sarajeva pokrenula besplatni servis „Bonitetna ocena potraživanja“, kao svojevrsni vid podrške privrednicima, koji žele povećati efikasnost u naplati vlastitih potraživanja, objavile su Poslovne novine.

Naime, i pored pozitivnih pomaka koji su zabilježeni u finansijskim pokazateljima privrede BiH, milijarde KM „zarobljenog“ kapitala i dalje lebde u „nedokučivoj zoni“ i predstavljaju konstantno breme za efikasnije poslovanje.

Ukupan iznos potraživanja firmi iz BiH od kupaca u protekle tri godine bilježi konstantan rast, a samo u 2015. godini imao je skok od 94 miliona KM i dostigao iznos od 11,416 milijarde KM.

Gledajući po entitetima, na potraživanja firmi u Federaciji BiH otpada 7,473 milijarde KM, dok kompanije u Republici Srpskoj potražuju od kupaca 3,943 milijarde KM.

Zbog problema sa naplatom vlastitih potraživanja, privrednici su suočeni i sa otežanim plaćanjem svojih obaveza, pa su „obaveze prema dobavljačima“ u 2015. godini porasle čak za 63 miliona KM u odnosu na 2014. godinu. Tako je ukupan iznos neizmirenih obaveza prema dobavljačima dostigao cifru od 11,9 milijardi KM.

Uzimajući u obzir vrijednost ubrzanog pokazatelja likvidnosti koji podrazumijeva odnos sredstava spremnih za plaćanje u odnosu na tekuće obaveze ne čudi činjenica da je kompletna privreda BiH, po ukupnoj prosječnoj ocjeni, na granici solventnosti i nemogućnosti servisiranja svojih tekućih obaveza.

Prosječan broj dana naplate potraživanja za firme iz BiH je 71 dok je ovaj period za plaćanje vlastitih obaveza prema dobavljačima veći za čak 100 dana – 171 dan.
Facebook Twitter Print