TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kompanije i tržišta
British American Tobacco preko austrijskog CID-a kupio 39,9 posto dionica FDS-a
15.9.2016 13:10 | Indikator.ba
Na danas održanoj aukciji na Sarajevskoj berzi kompanija CID Adriatic Investments GmbH (CID) predala je najbolju ponudu za dionice Fabrike duhana Sarajevo d.d. (FDS) u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine.

CID Adriatic Investments GmbH je austrijska investicijska kompanija, a CID-u je sredstva za transakciju osigurala kompanija British American Tobacco (BAT).

Ponuda za 511.478 dionica, što predstavlja 39,9058 posto ukupnih dionica FDS-a, iznosi 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42,708.413 KM.

Očekuje se da će prijenos dionica biti zaključen u skladu sa zahtjevima Sarajevske berze te da će CID u narednim danima biti registriran kao vlasnik dionica.

Cijena od 83,5 KM po dionici predstavlja 96 posto premije na cijenu dionica na dan 28. septembar 2015. godine (42,57 KM), jedan dan prije javne objave informacije da Vlada Federacije BiH namjerava prodati svoje dionice FDS-a. Cijena od 83,5 KM po dionici predstavlja 60 posto premije na cijenu dionice (52,12 KM) na dan 22. juli 2016. godine, jedan dan prije Vladine odluke da proda dionice putem aukcije.

U skladu sa zakonskom obavezom CID će predati obaveznu ponudu za preuzimanje preostalih dionica FDS-a. Ponuda će sadržavati istu cijenu koja je plaćena Vladi Federacije BiH 83,5 KM po dionici. Obavijest o ponudi za preuzimanje bit će dostavljena Komisiji za vrijednosne papire Federacije BiH u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Finansiranje ponude za preuzimanje također će osigurati British American Tobacco.

Po uspješnom zaključenju ponude za preuzimanje, CID ulazi u ekskluzivne pregovore s British American Tobaccom o prodaji dijela duhanskog poslovanja FDS-a British American Tobaccu. CID će s menadžmentom FDS-a nastaviti raditi na razvoju ostalih dijelova poslovanja koje FDS ima. Sporazum CID-a i British American Tobacca bit će podložan glasanju dioničara FDS-a, due diligenceu od British American Tobacca te svim propisima i regulatornim odobrenjima. CID vjeruje da bi moguća kupovina duhanskog biznisa FDS-a od British American Tobacca osigurala znatno bolje mogućnosti za buduće poslovanje duhanskog dijela FDS-a u odnosu na one koje bi mogao postići kao samostalna kompanija.

"British American Tobacco (BAT) potvrđuje da je osigurao finansiranje za CID Adriatic Investments GmbH (CID) za kupovinu 39,9058 posto dionica Fabrike Duhana Sarajevo (FDS). Nakon uspješnog završetka CID-ove ponude za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, British American Tobacco će sa CID Adriatic Investments GmbH ući u ekskluzivne pregovore o mogućoj kupovini dijela duhanskog poslovanja FDS-a. Bilo kakav dogovor o kupovini dijela duhanskog poslovanja bit će podložan due diligenceu, kao i dobivanju svih potrebnih regulatornih odobrenja", saopćeno je iz ove kompanije.

British American Tobacco kupio je prošle godine i tržišnog lidera u BiH, Tvornicu duhana Rovinj, za 550 miliona eura, pa bi u slučaju otkupa duhanskog poslovanja FDS-a na tržištu BiH imao dominantan položaj, usljed čega bi vjerovatno i Konkurencijsko vijeće BiH imalo dosta posla prilikom izdavanja odobrenja za preuzimanje.

Također, poznato je da se nedavnim selidbom proizvodnje iz Hrvatske u Srbiju i otvaranjem pogona vrijednog pet miliona eura u Vranju, BAT pozicionirao u regiji formiravši proizvodni centar za zemlje članice CEFTA sporazuma.

Novalić: Dolazak BAT-a je dokaz da se oporavljamo

- Ulaskom jedne od najvećih svjetskih multinacionalnih kompanija, British American Tobacco (BAT), otključan je proces prodaje manjinskih udjela Vlade FBiH u privrednim društvima, rekao je Fadil Novalić.

Ocijenio je da je ovo snažna poruka svim stranim investitorima.

- Dolazak kompanije poput BAT-a, jedne od najvećih svjetskih multinacionalki, događaj je o kojem će se ovih dana govoriti u svjetskom investicijskom okruženju. Današnjom aukcijom učinjen je značajan korak u provedbi Akcionog plana za realizaciju Reformske agende u segmentu poslovnog okruženja. Dolazak ovako ozbiljnih stranih investitora najbolji je dokaz da smo na putu ka ekonomskom oporavku, kazao je premijer Novalić.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA