Ekonomija
Kako možete kupovati i prodavati bitcoine?
19.3.2017 08:19 | Indikator.ba
Kripto valuta bitcoin pokazala je respektabilan rast u posljednjih nekoliko godina. Samo u 2016. njena vrijednost porasla je za više od 126 posto.

S obzirom na ove performanse mnogi investitori pokazuju interes za vodeću kirptovalutu. Ali, kako možete bitcoine kupovati ili prodavati? Uglavnom, postoje tri načina: putem bitcoin trgovina, bitcoin mjenjačnica ili offline kupovinom, izvještava Indikator.ba.

Elektronski novčanik

Osnovni uvjet za korištenje bitcoina je posjedovanje elektroničkog novčanika. Takav novčanik može se otvoriti na Bitcoin.org i podsjeća na tekući račun u banci, jer putem njega bitcoini mogu biti primljeni ili se mogu realizovati bankarski transferi koji su njima proizvedeni.
Transfer bitcoina se u načelu ne razlikuje od bankovnog transfera, ali se umjesto broja računa uzima adresa primatelja. Budući da se digitalna valuta šalje direktno bez posrednika od osobe do osobe, naknade su niže nego u bankama.

Za svakodnevnu upotrebu, bitcoin novčanik je prikladan za smartphone, ali je takođe moguće upotrijebiti novčanik za online plaćanja na računaru ili tabletu. Nakon preuzimanja i instaliranja Bitcoin novčanika, on treba da bude zaštićen jakom lozinkom. Pristupni kod mora biti unesen prije svake transakcije.

Bitcoin trgovanje

Bitcoini takođe mogu biti kupljeni na tzv. on-line bitcoin tržištu kao što su Bitcoin.de ili CleverCoin.com. Ovdje korisnici direktno trguju jedni s drugima, tako da cijenu određuje ponuda i potražnja, koja pruža općenito relativno nisku cijenu.
Ovisno o tržnicamaa operateri nameću malu naknadu za razmjenu, za depozit, i / ili za isplatu novca. Obično, međutim, ova naknada je manja od razlike u cijeni između kupnje i prodaje u mjenjačnicama.

Bitcoine možete kupiti i preko berzi kao što su Bitstamp ili BTC. Dok se trgovinom putem tržnica rukuje ručno, trgovina na berzama je automatizirana. Ovdje samo trebate odrediti koliko novca trebate i po kojoj cijeni kupiti ili prodati. Kada se u razmjeni nađe odgovarajuća ponuda onda kupoprodaja bude prihvaćena.

Bitcoin mjenjačnice

Vjerovatno najlakši način za kupnju bitcoina online nude takozvane mjenjačnice, kao što su BTCDirect.eu ili Coinimal.com. Ovdje možete bitcoine - ali i druge digitalne valute - po određenoj cijeni kupiti direktno od odgovarajućih operatora. Ovisno o mjenjačnicama prihvataju se različite mogućnosti plaćanja.
Takvi biroi za razmjenu zahtijevaju bitcoine koje se potom prodaju, obično na bitcoin berzi. Kao rezultat, naknade su ovdje obično više nego kod direktne kupovine na mjestima za trgovanje. No, ovdje je kupnja lakša zbog toga što kupci nemaju verifikovan account - barem ne za manje iznose.

Offline kupnja

Bitcoini se ne moraju nužno kupiti na internetu. Postoji nekoliko načina kako se kriptovalute mogu kupiti online za gotovinu. Različite platforme kao što je na primjer Bitcoin-Treff.de omogućavaju privatne sastanke sa trgovcima. Valja napomenuti da je trgovina anonimna i neregulirana.
Facebook Twitter Print