Kompanije i tržišta
Fabrika iz Kine seli proizvodnju u Maglaj
24.8.2017 14:28 | Indikator.ba
Opština Maglaj postaje sve interesantnija za strane investitore, tvrdi za portal Indikator.ba opštinski načelnik Mirsad Mahmutagić u razgovoru sa novinarima u Sarajevu tokom prezentacije programa 46. Međunarodnog muzičkog festivala Studentsko ljeto i razgovora o aktuelnim društvbenim i privrednim događanjima u tom gradu.
U najskorije vrijeme biće objavljen početak proizvodnje u novom pogonu metalne industrije kojeg će njemački vlasnik iz Kine prebaciti u ovaj grad, te industrijske hale pod čijim svodovima će investitor iz Švicarske proizvoditi priključne mašine za traktore. Ima nagovještaja da će tu dislocirati i dio proizvodnje koja se sada obavlja u Srbiji.

Načelnik i saradnici pokušavaju da u ovaj grad dovedu i Bingo te još neke domaće i strane kompanije. Uz to nije rijedak slučaj da pojedini poslovni ljudi bez medijske pompe obilaze objekte što su agresijom, lošom privatizacijom i vođenjem kompanija ostali u ruševnom stanju s namjerom da pokrenu neki biznis.

Maglajski „Mapeks“ već odavno traži kupca za hotel „Galeb“ u strogom centru grada i najveći voćnjak jabuka i krušaka u Federaciji BiH (lokalitet Omerdinog polja).

Načelnik kaže da bi se obradovao kupcu koji bi makar preuzeo hotel i preuredio ga u skladu sa važećim standardima. Ovo iz razloga jer grad želi da afirmiše prirodne i turističke znamenitosti koje su se i ovog ljeta pokazale interesantne za posjetu i boravak.

Okosnicu ekonomskog prosperiteta Maglasja čini tvornica celuloze i papira Natron Hayxat čije su ambicije da instalisanjem još jedne mašine za papir te podizanjem kapaciteta u proizvodnji celuloze jača svoj uticaj na inostranom tržištu. Tvornica trenutno zapošljava 960 radnika i realno je očekivati da bi ih u najskorije vrijeme moglo biti i 1.000.

H.ARIFAGIĆ
Facebook Twitter Print