Kompanije i tržišta
Benetton namjerava otvoriti tekstilni pogon i u Brčkom
5.6.2019 15:08 | Indikator.ba
Italijanska kompanija "Olimpias Knitting", koja posluje u okviru grupe "Benetton", iskazala je interesovanje za otvaranja tekstilnog pogona na prostoru Brčko distrikta BiH.

O tome su gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i ministar energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske Petar Đokić razgovarali danas u Brčkom sa direktorom Olimpias Knittings i predstavnicima italijanskog privrednog udruženja "Konfindustrija Srbije".

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, rekao je da je u pitanju prvi sastanak, na kojem su razmijenjene informacije o tome šta Brčko distrikt BiH nudi potencijalnim investitorima te istakao da je Brčko kao nekadašnji centar tekstilne industrije s tradicijom u ovoj grani privrede ponudilo mnoge pogodne mogućnosti.

"Ohrabren sam i ovim ali i razgovorima koje sam prošle sedmice vodio sa zainteresovanim privrednicima iz Slovačke, koji su također iskazali ogroman interes za relokaciju svojih proizvodnih pogona na prostor Distrikta, i sasvim se sigurno krećemo k cilju da od Distrikta napravimo pogodnu sredinu za razvoj, omogućimo novo zapošljavanje i da zaustavimo odlazak mladih s ovih prostora", naglasio je Milić.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske, rekao je da je potvrđeno da Brčko ima interes da dobije nove partnere te da ima dobre podsticajne uslove koji su razvijeniji nego podsticaji u entitetima.

"Zadovoljan sam sa svim što smo čuli od italijanskih potencijalnih partnera. Oni tek treba da analiziraju sve o čemu smo govorili. Imat će određena pitanja i zahtjeve, a mi ćemo se iz dvije vlade oglasiti s odgovorima o tome na koji način možemo podržati projekte. Blizu smo davanja dobre ponude i moj je prvi utisak da je sve ovo danas bilo veoma pozitivno i uliva optimizam. Put do realizacije traži određeno vrijeme, ali smatram da Brčko ima izvanredne preduslove za realizaciju ove investicije", naglasio je ministar Đokić.

Silvija Herceg, zamjenica direktora Međunarodnog ureda "Konfindustrije Srbije", istakla je da ovo italijansko privredno udruženje u Beogradu radi od 2012. godine, broji 170 firmi članica, odnosno italijanskih investitora koji uspješno posluju u Srbiji ili imaju interes da razviju svoj biznis tamo.

"S obzirom na toda se Konfindustrija širi kako se italijanska industrija širi u regiji, bila nam je čast danas čuti ohrabrujuće podatke i fantastičan paket subvencija koje Brčko distrikt BiH nudi stranim investitorima. Zahvaljujem se ministru Đokiću na inicijativi za sastanak i gradonačelniku Miliću i njegovom timu na informacijama i gostoprimstvu. Naš je zadatak da te informacije prenesemo kompanijama koje posluju u orbiti Konfindustrije Srbije,ali i kolegama u regiji", zaključila je Herceg.

Benettonova tvrtka Olimpias nedavno je otvorila pogon Seven pull u Bijeljini.
Facebook Twitter Print