Komentari i analize
Ugašeni Aluminij - bolji bilans u trgovini električnom energijom
22.10.2019 05:50 | Indikator.ba
Ugašeni pogoni mostarskog Aluminija označili su pogoršanje brojnih ekonomskih pokazatelja u Bosni i Hercegovini, ali su imali pozitivan efekat na bilans trgovine električnom energijom, izvještava Indikator.ba.

Prestankom rada Aluminija, koji je poznat kao veliki potrošač električne energije, prestala je potreba za uvozom značajnih količina ovog energenta, dok je istovremeno raspoloživa proizvodnja domaćih kilovata mogla biti usmjerena u izvoz.

Mirovanje Aluminija najviše se odrazilo na uvoz električne energije koji je, otkako su 11. jula stali pogoni, drastično opao.

I dok je BiH za period januar-juni uvezla električne energije u vrijednosti 189,1 miliona KM, u narednim mjesecima, a posebno u avgustu i septembru uvoz je smanjen i mjerio se simboličnim ciframa.

U avgustu uvoz električne energije bio je svega 4,76 miliona KM, a u septembru 3,81 miolion KM.
Još u julu, mjesecu u kojem je Aluminij još radio, uvoz je bio 29,45 miliona KM, mjesec ranije 28,33 miliona KM, a u maju čak 38,18 mil KM.

Na drugoj strani, zastoj Aluminija pozitivno se odrazio na izvoz električne energije koji bilježi porast u avgustu i septembru. U avgustu izvoz je iznosio 46,9 miliona KM, a u septembru 49,1 milion KM, što je nešto više nego što je ostvarivano u prethodnim mjesecima.

Ipak, sveukupno gledano, za devet mjeseci 2019. godine izvoz električne energije sa ukupnom vrijednošću 440,8 miliona KM, još uvijek je za 0,3 posto manji nego u istom periodu prošle godine.

Neprilike sa Aluminijom uticale su na poslovanje Elektroprivrede HZHB koja je bila njegov snabdjevač u prvom polugodištu 2019. godine.

Ova elektroprivreda je zbog hercegovačkog giganta nedavno revidirala plan poslovanja za ovu godinu prema kojem je ukupan prihod umanjen za 6,8 posto ili 85 miliona KM.

Istovremeno, rashodi su umanjeni za 10,9 posto kao posljedica planirane manje nabave električne energije za 32,6 posto.
Facebook Twitter Print