Tržište kapitala
Cijena dionica sarajevskog Bosnalijeka ponovo leti u nebo
26.6.2020 13:50 | Indikator.ba
Dionice Bosnalijeka ponovo lete u nebo, a promet je ponovo visok.
Dionicama najveće bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije trgovalo se danas po kursu od 19 KM za dionicu, što je cijena koja odavno nije dostignuta, izvještava Indikator.ba.

Ukupan promet iznosio je danas 2,18 miliona KM, a ostvaren je kroz šesnaest transakcija. Vlasnika je promijenilo ukupno 115.160 dionica. Juče je promet takođe bio popriličan 431 hiljadu KM.

Dionica Bosnalijeka je u uzlaznom trendu posljednjih deset dana. Primjerice 15. juna njena cijena je bila 14,39 KM.

Na trgovanju prekjuče kurs dionice porastao je 8,8 posto, juče je dobio na vrijednosti dodatnih 0,17 posto, a na danšnjem trgovanju ostvaren je još jedan skok od 8,5 posto.

Posljednji put visok rast cijene dionica i promet dogodio se početkom godine kada je u vlasničku strukturu Bosnalijeka ušao tešanjski AS Holding i postao drugi najveći dioničar nakon što je luksemburški fond HADEN S.A izašao iz vlasništva.

AS Holding je priličnio jeftino ušao u Bosnalijek kupivši dionice na aukciji po cijeni od 13,05 KM, a što je uslijedilo nakon nekoliko prethodnih neuspješnih aukcija.

Trenutno najveći dioničar Bosnalijeka je KBC Euro Credit Capital sa udjelom sa 23,67 posto, a nakon AS Holdinga koji ima 15,96 posto, slijedi Raiffeisen bank d.d. BiH sa 10,66 posto.
Facebook Twitter Print