Politika i društvo
Vlada FBiH ukinula ograničenja cijena naftnih derivata
30.7.2020 15:33 | Indikator.ba
Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, izmijenila Odluku o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine kojom prestaje važenje odluke o utvrđivanju marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.

Kako je navedeno u obrazloženju, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 9. aprila 2020. godine donijela Odluku o dopuni Odluke o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju BiH, a dopuna se odnosila na utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.
Cilj donošenja ove dopune Odluke je bio da se u periodu proglašenog stanja nesreće uslijed pandemije virusom COVID-19 blagovremeno intervenira na tržištu naftnih derivata u FBiH i spriječi špekulativno i neodgovorno ponašanje svih sudionika u lancu osprkbljivanja naftnim derivatima, priopćeno je iz Vlade FBiH.
Vlada FBiH je 29. maja 2020. godine ukinula stanje prirodne nesreće na području Federacije BiH.
S obzirom na to da su se odnosi ponude i potražnje i kretanja cijena ovog energenta stabilizirali, oba entiteta su u koordinaciji pripremili odgovarajuće propise kojim se ukida mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanja marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Donesena je i Odluka o prestanku važenja Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena kojom je privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo 0,25 KM po litru derivata.
Facebook Twitter Print