TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Politika i društvo
Komora traži da BiH otvori granice za turiste iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva
17.8.2020 14:30 | Indikator.ba
Privredna/Gospodarska komora FBiH uputila je hitan dopis Vijeću ministara o otvaranju granica za turiste iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, a povodom odluke Vijeća donesene na sjednici, 14. jula 2020. kojom se omogućava ulazak u BiH državljanima iz EU i Schengenskog područja uz negativan test na Covid-19, ne stariji od 48 sati od trenutka ulaska.

Prema ranijoj odluci Vijeća ministara omogućen je ulazak državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Srbije i Hrvatske bez potrebe podvrgavanju testu na Covid-19.

Shodno navedenom, Privredna/Gospodarska komora FBiH želi ukazati na dodatne hitne mjere i odluke Vijeća ministara potrebne za opstanak turističke sezone, očuvanje radnih mjesta i privrednih društava koji se bave turizmom u prvom redu, ali svih ostalih, što za krajnji rezultat ima očuvanje ekonomije, koja već sad bilježi i prejudicira dodatne padove.

Vijeću ministara je u ime Privredne/Gospodarske komore FBiH upućen hitan dopis o donošenju odluke o liberalizaciji ulaska turista, olakšavanju procedura viznog režima omogućavanjem podnošenja online zahtjeva, a što se odnosi na turiste turskog i arapskog porijekla (zemlje UAE, Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt). Naime, prema statističkim pokazateljima najmasovniji i najprofitabilniji broj turista za privredna društva, između ostalih, ugostitelje, hotelijere, trgovine, turističke agencije, prevoznike, taksiste itd. su turisti iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, obzirom na njihovu kupovnu moć i broj noćenja u BiH.

Nimalo zanemarljiv podatak u svemu navedenom je i tzv. "vanpansionska potrošnja" ovih turista, gdje primjera radi prosječna duljina boravka jedne arapske porodice u BiH je od 10 do 30 dana, a prosječna potrošnja vanpansiona je od 5000,00 do 12000,00 KM.

- U ovim kriznim vremenima, kada se brojna privredna društva suočavaju s opstankom, smatramo da je itekako bitna svaka aktivnost koja će doprinijeti očuvanju i unapređenju poslovanja privrednih društava. Bosna i Hercegovina ne spada u red zatvorenih država i ekonomija, stoga smatramo da je od krucijalnog značaja omogućiti dolazak u Bosnu i Hercegovinu turistima iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, i olakšati proceduru viznog režima po uzoru na mnoge druge zemlje, a sve u cilju očuvanja turističke sezone, radnih mjesta, te kako bi spasili od zatvaranja brojne privredne subjekte, i time barem djelimično se umanjili nastali gubici, anvode iz Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Iz Komore podsjećaju da su veliki hoteli u Sarajevu zatvoreni, a sličan scenarij se svakim danom očekuje i sa nizom preostalih, i u ostalim krajevima Bosne i Hercegovine.

Također navode da se s aspekta zdravstvene i preventivne sigurnosti moramo osvrnuti i na primjer susjednih zemalja, koje uprkos borbi s nevidljivim neprijateljem zvani Covid-19, pozivaju i omogućavaju ulazak turistima, sa naglaskom na turiste iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, svjesni njihove kupovne moći.

Nadalje, iz Komore ističu da su bh. privredni subjekti proteklih godina mnogo uložili u razvoj i što kvalitetniju ponudu, te Bosna i Hercegovina u regionu spada u jednu od najkonkurentnijih zemlja, a naročito zbog posjedovanja Halal standarda, koji druge zemlje poput Crne Gore ne posjeduju, te im trenutna situacija u BiH dodatno pogoduje, dok BiH "gubi svoj dio kolača".

- Ističemo da usmjeravanje na ponudu i na potražnju održava nivo ekonomske aktivnosti, potrošnje i budžetske stabilnosti. Stabilizacija privrednog sektora i zadržavanje nivoa potrošnje su ključne mjere u očuvanju ekonomije i ublažavanju uticaja COVID-19 na privredu, dodaju iz Privredne/Gospodarske komore FBiH.
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA