Najbolji poslovni potez
Portal Indikator.ba uručio priznanja za najbolje poslovne poteze
2.10.2020 14:56 | Indikator.ba
Portal Indikator.ba. u partnerstvu sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH uručio je danas priznanja za najbolje poslovne poteze u tradicionalnom izboru na svečanosti koja je održana u sjedištu Komore u Sarajevu.

Priznanja su uručena za najbolje poslovne poteze u finansijskom sektoru BiH subjektima ESP BH Sarajevo, Intesa Sanpaolo banka i Payten Sarajevo, za poteze u privredi BiH kompaniji Violeta Grude i Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH (za osnivanje Inžinjerske komore FBiH), za najbolje poteze u turizmu u sezoni Zima 2019/2020 kompaniji Hand Export-Import Cazin i u sezoni Ljeto 2020. udruženjima žena Priroda Bratunac i Maja Kravica.

Priznanja su dodijeljena, ali zbog odsutnosti dobitnika, na koju je uticala i trenutna pandemija korona virusa, nisu uručena Studen grupi Brčko i JP Željeznice FBiH za najbolje poteze u privredi BiH, Coca Coli HBC za najbolji poslovni potez u jugoistočnoj Evropi, kao i Turističkoj zajednici općine Neum i kompaniji Mali Fis Vitez za poteze u turizmu.

Njima će u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH priznanja biti uručena naknadno.

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, u uvodnom obraćanju podsjetio je da je Komora već drugu godinu partner ovog, kako je kazao, izuzetno dobrog projekta, kao mjerilo uspjeha domaćih kompanija.

- Danas svima treba pozitivnih vijesti, treba nam pozivnih pokazatelja na koje mi na terenu nailazimo. Ja i moje kolege iz Komore i ostalih članica komorskog sistema prilikom posjeta firmama nailazimo i na probleme koje kompanije imaju i putem naših komorskih alata se obraćamo donosiocima odluka za njihovo rješavanje, ali isto tako svaki puta naiđemo na neke pozitivne priče, pozitivne motive poput novih projekata, istraživanja, pozicioniranja na zahtjevnim tržištima... Sve su to stvari koje mi razmjenjujemo sa našim partnerima iz portala Indikator.ba koji vode projekat izbor najboljeg poslovnog poteza i jednom godišnje prezentujemo rezultate. Čak i u uslovima pandemije, na skroman način smo odlučili da se to ipak obilježi da ljudi, firme entuzijasti, institucije koje se odluče za vizionarske poteze budu zapaženi, viđeni, da se objavi i bude podstrek drugim članicama, drugim firmama i pojedincima da treba biti proaktivan i da će oni koji su praoktivni naći sebi partnere, kazao je Jašarspahić, čestitajući svim dobitnicima na priznanjima.

Pozdravljajući prisutne, urednik portala Indiaktor.ba Borivoje Simić kazao je kako poslovne odluke koje su nagrađene donesene u jednom mirnijem i izvjesnijem okruženju ali da je ohrabrujuće da se razvijaju i u ovo pandemijsko vrijeme i obećavaju rezultiranjem novih uspješnih priča u BiH.

- Iako su ekonomske aktivnosti suspregnute, te iako mnogi razmišljaju o odgađanju planiranih investicija ili su ih već odgodili, mi sa ovog mjesta želimo isticanjem dobrih poslovnih odluka poručiti kako poslovna dinamika ne smije stati i kako je kriza istovremeno poticaj da se nastave stari ili započnu novi projekti. Upravo istorija nas uči da su iz najvećih kriza nastajali neki od najgrandioznijih svjetskih poslovnih poduhvata, istakao je Simić.

Bakiru Ćelosmanoviću, direktoru kompanije ESP BH d.o.o., uručeno je priznanje za lansiranje aplikacije OPA, koja je udruženi projekat BH Telecoma, Raiffeisen banke i kompanija ComTrade d.o.o. Sarajevo i QSS d.o.o. Sarajevo.
Ovaj poduhvat zavrijedio je pažnju jer je riječ o udruživanju pameti na domaćem tržištu kako bi se lansirao trendovski proizvod u vrijeme kada digitalna plaćanja osvajaju cijeli svijet.

- Aplikacija je lansirana prije nepunih deset mjeseci i mali tim uz podršku svojih osnivača uspio je pored lockdowna i svih negativnih efekata Covid-19 na tržište BiH ostvariti usjeh. Danas je OPA kao sistem plaćanja omogućena na oko 3.000 prodajnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Imamo značajan priliv korisnika fizičkih lica i rastemo na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo naših osnivača, kazao je Ćelosmanović.

On je dodao da sistem trenutno funkcionira sa klijentima Raiffesien banke, ali da kompanija već razgovora i sa drugim bankama, te da će već krajem ove i početkom naredne godine i druge respektabilne banke postati učesnici tog sistema.

Potez Intesa Sanpoalo banke koja je uspostavila saradnju sa kompanijom UnionPay International (UPI), međunarodnom podružnicom China UnionPay, analitičari portala Indikator.ba uvrstili su među najbolje poslovne poteze zbog dovođenja velikog brenda na naše tržište i popriličnog potencijala koji sa sobom donosi.

- Prije pandemije rast turizma bio je impresivan i značajan dio turista iz Kine dolazio je u BiH. Mi smo to prepoznali kao potencijal, da omogućimo kineskim turistima da mogu da podići novac svojim karticama, da se osjećaju ugodno i ostavljaju novac u BiH. Nažalost, korona i pandemija koja nas je zadesila usporila je ekonomske efekte tog poteza, ali mi smo sigurni da će ovo brzo proći i da ćemo se vratiti pozitivnim pričama u Bosni i Hercegovini, kazao je prilikom primanja priznanja Amir Termiz, izvršni direktor Intesa Sanpaolo Banka Bosna i Hercegovina.

Mirza Ustamujić, direktor kompanije Payten d.o.o. Sarajevo primio je nagradu za niz akvizicija koje je ova kompanija zajedno sa Asseco grupacijom napravila u široj regiji, pri čemu su konsulanti Indikator.ba posebno značajnim ocijenili preuzimanje 80% dionica Monri Grupe, tvrtke sa sjedištem u Bosni i Hercegovini koja posluje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji i koja je razvila vlastite SinglePOS uređaje trgovcima, pružajući bankama i trgovcima WebPay-ov "Saas" eCommerce Payment Gateway, kao i razvoj i prodaju naprednih softverskih rješenja za elektroničko plaćanje.

Direktor Payten B&H Mirza Ustamujić zahvalio je na ovom, kako je kazao, velikom priznanju, posebno imajući u vidu da dolazi od poslovne i akademske zajednice, te da ono istovremeno predstavlja veliku odgovornost i obavezu da Payten nastavi kako je radio do sada, ali i da su vizija i poslovne odluke koje je kompanija donosila itekako imale smisla i dodatno osnažile njeno poslovanje ne samo u Bosni i Hercegovini i već i regiji.

Kompanija Violeta Grude i njen vlasnik i glavni menadžer Petar Ćorluka nagrađani su jer su hrabro krenuli u spasavanje čapljinske tvornice "Lasta", te imali još nekoliko uspješnih preuzimanja u Hrvatskoj i BiH. Priznanje su primili predstavnici Violete iz sarajevske organizacijske jedinice kompanije.

Zanimljiv, vrlo vrijedan i značajan potez bio je i onaj koji je povukla Privredna/Gospodarska komora FBiH jer je inicirala a potom i podržala osnivanje Inžinjerske komore FBiH.

- Inžinjeri su ti koji svojim rješenjima krče put primjeni savremene tehnike i tehnologije s ciljem stvaranja modernog društva i stoga ovaj potez ima izuzetan značaj za BiH, obrazložio je Hajdar Arifagić dodjelu ovog priznanja.

- Mi smo primijetili da inžinjerska struka u Federaciji BiH nije uvezana i ponudili smo da se osnuje Inžinjerska komora FBiH kroz Privrednu Komoru FBiH jer trenutno ne postoji zakon o inžinjerskim komorama Federacije a eventualno čekanje na usvajanje zakona bi moglo potrajati godinama. Našli smo modalitet da se kroz Privrednu komoru FBiH koja funkcioniše po Zakonu o privrednim komorama premosti problem, jer u statutu postoji mogućnost da se posebhno organiziraju pojedinačna strukovna udruženja. Mi očekujemo da ćemo do kraja godine uspjeti da okupimo svih 17 matičnih sekcija nakon što smo do sada osnovali osam: želimo da na jednom mjestu okupimo inžinjersku struku koja će sutra biti prva pitana kada budu konsultacije strateškim dokumentima, studijama razvoja i slično, kazao je Jašarspahić.

Otvaranjem ski parka u neposrednoj blizini Cazina protekle zime Muhamed Handanagić, vlasnik i direktor kompanije Hand Export-Import Cazin, započeo je razvoj zimskog turizma u Unsko-sanskom kantonu, što je po ocjeni analitičara Indikator.ba zavrijedilo priznanje za najbolji potez u zimskom turizmu u BiH.

- Ove godine smo u januaru otvorili prvu ski stazu koja ima dužinu 250 metara, a planirali smo izgraditi veliku stazu, ali je zbog situacije sa pandemijom sve stalo. Zapošljavamo oko 30 radnika i borimo se, kao i svi, kazao je Handanagić, koji je ujedno i vlasnik još nekoliko ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta u Cazinu.

Nada Marković, predstavnica Udruženja Maja iz Kravice primila je u ime ovog i Udruženja Priroda Bratunac plaketu za najbolji potez u turizmu u sezoni Ljeto 2020.

Udruženja žena Priroda i Maja Kravica iz Bratunca su ovaj grad promovisala kao destinaciju avanturističkog turizma i raznovrsne gastro ponude. Uz to otvorili su i stazu zdravlja dugu 22 kilometra kao priliku za provjeru zdravlja i izdržljivosti u prirodnom ambijentu.

- Naše organizacije djeluju već 20 godina i radimo u segmentu podrške ženama. Podržani smo u 2019. godini od Vijeća za regionalnu saradnju na projektu koji je vezan za promociju seoskog i avanturističkog turizma u regiji, kazala je Marković i dodala da je projektom mapirana staza zdravlja koja je prema projektu bila planirana u dužini od pet kilometara ali je uz podršku lokalne zajednice i drugih aktera produžena na 22,6 kilometara.

Staza prolazi kroz seosko područje i duž nje postoje razne gastronomske ponude kao i odmaralište na plantaži malina, a učesnicima se na obodima planine nudi i branje ljekobilja i raznih plodova, objasnila je Marković, dodajući da se staza završava na Rajskoj plaži na obalama Drine kao i da su izgrađeni vidikovac i kuća zdravlja u kojoj će biti izloženi proizvodi žena iz lokalne sredine.

Svečanosti uručenja priznanja prisustvovali su i predstavnici Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) iz Sarajeva, kao i Centralne banke BiH, koja pomno prati aktivnosti portala Indikator.ba, posebno u dijelu koji se odnosi na finansijski sektor.

Ceremoniju uručenja priznanja sponzorski su podržali dm drogerie markt Sarajevo i Intesa Sanpaolo banka.


NAPOMENA: Više fotosa sa svečanosti na Instagram stranici: https://www.instagram.com/poslovniportalindikator.ba/
Facebook Twitter Print