Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Na nova tržišta sa novim radnicima
13.10.2020 04:48 | Indikator.ba
Pripremajući se za osvajanje novih tržišta Madi iz Tešnja, najveća mesna industrija u Bosni i Hercegovini zaposlila je 30 novih radnika. Istovremeno povećan je i broj potencijalnih kupaca koji ovom proizvođaču dolaze na noge započinjući razgovor o budućoj saradnji i novim poslovima.

Portal Indikator.ba je ove aktivnosti direktora Maida Jabandžića izabrao za najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini tokom avgusta i septembra tekuće godine. Njime se trasira i put kojim treba da idu i drugi izvoznici mesne industrije u BiH. Uz prisjećanje da je Madi s početkom pandemije izazvane virusom COVID štiteći interese domaćeg tržišta smanjio izvoz i povećao plasman proizvoda u BiH neosporno je da u novostvorenim nepovoljnim uslovima ova kompanija daje značajan doprinos stabilizaciji ekonomskih tokova.

Osim toga, braća Jabandžić, koji stoje iza uspješnog projekta Madi, krenuli su u novu investiciju i u uslovima pandemije uskoro će otvoriti novu fabriku u Maglaju Euro-Meat u koju je investirano tri miliona KM.

Hrabro i odgovorno direktor Gradačačkog sajma Huso Šabanović sa saradnicima organizovao je 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – tradicionalni Sajam šljive ne obazirući se na činjenicu da su u proteklim mjesecima u zemlji i inostranstvu odgođene gotovo sve sajamske i izložbene manifestacije. Sajam je bio izvanredno organizovan, njegovi efekti su pozitivni i ohrabrujući za mala i srednja preduzeća u ovom dijelu BiH. Negativnih posljedica sa aspekta zdravlja učesnika nije bilo. Ovaj događaj se dojmi kao simbol normalnog poslovanja i povratka privrednog razvoja koji privrednici u ovim teškim vremenima isčekuju.

Među najbolje poslovne poteze u prošlom i pretprošlom mjesecu analitičari ovog portala izdvojili su najavljeni povratak radnika Aluminija na posao što daje nadu da će ovaj veliki i za ekonomiju BiH značajan proizvođač i izvoznik ponovo stati na noge.

Konstrukcija i proizvodnja prvog bosanskohercegovačkog fleksibilnog, sklopivog i mobilnog bolničkog kreveta realizovana u pogonima bihaćke firme Č. J. d.o.o. u saradnji sa konsultantskom kućom tTager Engineering and Consulting iz Sarajeva više se dojmi kao stručno tehnički nego menadžersko upravljački poduhvat. Ipak Indikator.ba ga uvrštava na listu potencijalnih kandidata za najbolji poslovni potez u 2020.godini jer se njime afirmišu mnogi zahtjevi savremenog i ekonomičnog poslovanja: vlastita ideja, vlastiti proizvod, supstitucija uvoza, u konačnici vjerovatno otvaranje novog proizvodnog pogona, serijska proizvodnja i dodatno zapošljavanje.

Najbolji poslovni potez u regiji tokom avgusta i septembra povukli su mađarski milijarder Sandor Csanyi i Majlinda Bregu, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju. Csanyi je u Ljubljani najavio da će u izgradnju ovdašnjeg putničkog centra uložiti 250 miliona euro što je jedna od novčano najvećih investicija javno objavljenih u ovom dijelu Evrope od početka 2020.godine. U sastavu putničkog centra biće komercijalna zgrada, trgovački i zabavni centar, a uz podršku Evropske komisije od 8,5 miliona euro za pristup će biti izgrađena i nova željeznička pruga.

Majlinda Bregu je promovisala ideju o zajedničkim graničnim prelazima u regiji čime se godišnje može uštediti 800 miliona euro. Ideja je da ti zajednički prelazi rade 24 časa dnevno svih sedam dana u sedmici, da se provode svi propisi, pojednostavi fitosanitarna procedura i carinski propisi.

Turski grad Malatya poznat po uzgoju kajsija sa oko osam miliona stabala do kraja avgusta ove godine u 115 zemalja svijeta izvezla je 96,4 tone suhih kajsija i ostvarila prihod od 253 miliona američkih dolara. Stigle su i na tržište tri afričke zemlje Gambiju, Mozambik i Ganu, a najveće količine kupili su trgovci iz SAD, Francuske i Njemačke. Zanimljivo i krajnje poslovno zbog čega se ovaj potez našao na Indikatorovoj listi najboljih u Evropi u posljednja dva mjeseca.

Kod izbora najboljih poslovnih odluka u Evropi i ostatku svijeta Indikator. ba s posebnom pažnjom prati poteze velikih kompanija, industrijskih divova, lidera i lanaca. Otuda se među najboljim u avgustu i septembru našla kompanija Cargolux, jedna od najvećih teretnih avionskih kompanija na svijetu a povodom pokretanja direktnog leta na relaciji Shenzhen – Budimpešta koji se obavlja avionom Boing 747-400F. Nova zračna veza budimpeštanskog logističkog aerodromom Cargo City sa najvažnijim finansijskim i logističkim centrom u južnoj Kini (ima 124.000 tehnoloških firmi) veoma je važna s obzirom na to da se značajan udio robe e-trgovine porijeklom iz Kine plasira u srednju i istočnu Evropu. Drugim riječima Aerodrom u Budimpešti na ovaj način preuzeo je vodeću ulogu u logističkoj opskrbi ovog dijela Starog kontinenta.

Analitičari nisu imali velike dileme pri odabiru najboljih poteza u svijetu a to su otvaranje 40 fabrika u jednom danu u Turskoj i narudžba Amazona za 1.800 električnih mercedesa što je rekordan evropsko-američki posao u proteklim mjesecima ove godine.

Tokom otvaranja savremenog tehnološkog centra u Istambulu turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je putem video-konferencije otvorio još 40 fabrika širom Turske u što je investirano 460 miliona euro. Posao je dobilo 4.000 radnika a indirektno više desetina hiljada. Takvi događaji rijetki su u prošlosti i sadašnjosti.

Vozilima koja je naručio od Mercedesa Amazon će prevoziti robe na evropska tržišta s namjerom da do 2040.godine ovaj internetski gigant postane kompanija s nultim ispustom ugljičnog dioksida u okoliš. Najviše e-vozila opsluživaće kupce u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Generalni zaključak na osnovu ovog dvomjesečnog izbora najboljih poteza upućuje na to da COVID-19 ne može i ne smije zaustaviti poslovnu kreativnost, i globalni biznis. Ako su se u avgustu i septembru dogodili neki zastoji onda se to prije svega odnosi na preuzimanja i promjene vlasništva što je zabilježeno samo u nekoliko slučajeva, za ovu priliku manje vrijednih da se spomenu.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print