Komentari i analize
Kako istraživači Raiffesen banke procjenjuju izglede ekonomije BiH?
24.11.2020 06:15 | Indikator.ba
Raiffeisen banka je u svom novom mjesečnom ekonomskom pregledu zadržala napromijenjenim prognoze ekonomskog rasta za Bosnu i Hercegovinu za 2020. od - 5,2 posto, izvještava Indikator.ba.

Banka je istovremeno malo prema gore revidirala svoj očekivani rast BDP-a za 2021. - sa trenutnog rasta od 3 posto na međugodišnjem nivou na 3,8 posto - očekujući da će pozitivne vijesti o dostupnosti vakcina povećati povjerenje potrošača i povjerenje privatnog sektora počevši od trećeg kvartala 2021. u BiH.

Iznoseći svoja očekivanja za četvrti 2020., Banka je ocijenila da će biti negativan usljed pritiska na uslužni sektor i pooštravanja mjera zbog drugog vala COVID-19 u BiH.

Banka primjećuje snažan oporavak u realnom sektoru u septembru u industriji, maloprodaji i izvozu, ali su izgledi ipak negativni zbog novog "laganog zaključavanja" u četvrtom kvartalu.

Takođe, vidljivo je usporavanje rasta nezaposlenosti u trećem kvartalu sa ukupno 29.000 radnika koji su izgubili posao otkako je COVID-19 pogodio zemlju, a stopa nezaposlenosti biti će do 17,5% u 2020. godini.

- Izvoz robe teško je pogođen krizom Covid-19: u periodu prvi-treći kvartal 2020. ukupni izvoz robe u BiH opao je za -12,6% na međugodišnjem nivou i iznosio je 7,57 milijardi KM što je u skladu s našim procjenama da će izvoz robe u u cijeloj 2020. godini opasti za -10,7% međugodišnje, navode iz Raiffeisena.

Indeks maloprodaje u BiH nastavio je silazni put u septembru sa
padom od -4,3% na međugodišnjem nivou, čime je obilježen 7. mjesec opadanja zaredom.

- U četvrtom kvartalu očekujemo usporavanje dinamike maloprodaje dok
bi naš bilančni cilj za indeks maloprodaje mogao biti podložan reviziji na dole sa trenutnih -6,5% međugodišnje. Slično evropskom modelu i mi
očekujemo da ćemo vidjeti tržne centre i ugostiteljske usluge kao dio mjera suzbijanja drugog talasa COVID-19 u BiH, navode istraživači Raiffeisena.

Dubina ekonomske krize vidljiva je u bankarskom sektoru budući da nema potražnje za finansiranjem, pa je registrovana i prva negativna stopa rasta ukupnih kredita u septembru 2020. godine.
Facebook Twitter Print