Komentari i analize
Bosna i Hercegovina postaje novo žarište za usluge outsourcinga
25.11.2020 07:58 | Indikator.ba
Piše: Borivoje Simić

Bosna i Hercegovina postaje novo žarište za usluge outsourcinga, navodi se u prvom nacionalnom izvještaju Asocijacije biznis servis lidera u BiH (ABSL) sa sjedištem u Sarajevu, izvještava Indikator.ba.

- BiH možda nije najzrelije tržište poslovnih usluga u regionu, ali - u smislu neiskorištenog potencijala - to je europski teškaš, navodi se u istraživanju.

Ističe se da duboko ukorijenjeni strukturni problemi poput nacionalističke politike i korupcije, te odlazak visokoobrazovanog kadra nisu zaustavili sve veći broj međunarodnih investitora da iskoriste jedinstvenu priliku u zemlji.
Međunarodni investitori, kako se navodi, privučeni su povoljnim poreznim okruženjem, snažnim fiskalnim poticajima i odličnim geostrateškim položajem.

Ono po čemu se BiH ističe je njen raspoloživi fond visokokvalificiranih, višejezičnih i kulturološki pametnih talenata, koji je lako dostupan kao dodatak bilo kojem globalnom timu. Mnoge multinacionalke već uživaju te blagodati, neprimjetno integrirajući lokalne talente u svoje lance vrijednosti.

- Outsourcing već raste u ovoj regiji, i ponosni smo da pomognemo da se ovaj trend katalizira povezivanjem naših međunarodnih poslovnih partnera sa ogromnim suficitom u BiH entuzijastičnih, višejezičnih i digitalno spremnih
talenata. Outosurcing operacije u BiH su nadopuna postojećim timovima dostavnih centara u drugim dijelovima Evrope i šire. Naši talenti neprestano se pokazuju kao izvrsna kulturna prilika za mnoge svjetske kompanije, ističe Benjamin Kadić iz ABSL BiH.

Trenutno većina igrača u poslovnim uslugama nalazi se u Sarajevu, dok nove lokacije poput Banja Luke, Mostara i Tuzle dobijaju zamah. Sa globalnim i regionalnim pružaocima usluga koji već postoje u manjim gradovima lokalne vlasti počele su to primati k znanju.

U izvještaju se pominje i niz uspješnih outosurcing priča, pri čemu se navodi hrvatska kompanija Infobip koja sa svojim ljudima u Sarajevu "pravi nevjerovatan posao".

Njihov tim za ljudske resurse olakšava razvoj HR prakse širom regije MENA i postavili su više od 20 novih ureda u zadnjih par godina.

- Podržavamo Infobip u njihovom širenju u Velikoj Britaniji, Egiptu, Bangladešu i Sarajevu i oni iz prve ruke svjedoče da zaista žive globalnu priču. Imati takvu tehnološku snagu na Balkanu, sa njihovim uredom u Sarajevu koji se pozicionira kao strateški u proširenju MENA, govori puno o zrelosti našeg tržišta, dodaje se.

Dobrim iskustvom sa outsourcingom u BiH može se pohvaliti i vodeći dobavljač BPTO usluga na tržištu M + Group , najbrže rastuća firma u sektoru u jugoistočnoj Evropi sa 8.000 zaposlenih koji opslužuju svojih 260 klijenata na pet kontinenata, sa portfeljom usluga koji uključuje usluge informacione tehnologije, HR usluge privremenog zapošljavanja, kao i podršku kontakt centra na 24 svjetska jezika.

Izvršni direktor Tomislav Glavaš kaže kako je outsourcing operacija u BiH bila pravi potez za njihovo vrlo ambiciozno i brzorastuće poslovanje.

Alfa Energy Group ističe da je Sarajevo sa puno mladih, pametnih i sposobnih ljudi bilo "savršeno za njih". Izvršni direktor Damir Ahmović dodaje da "domišljatost“ lokalnog stanovništva pokreće rast Grupe.

Takođe, kao uspješan primjer navodi se i računovodstvena kuća Unija, koja posluje na prostorima cijele bivše Jugoslavije.

U izvještaju se zaključuje kako neke trenutne bolne tačke mogu postati
najveći potencijal tržišta, dok najnovija istraživanja poput onoga njemačke neprofitne organizacije Friedrich Ebert o održivosti emigracije iz BiH ukazuju da sektor poslovnih usluga u BiH može postati vodeći za apsorpciju tržišnog potencijala i zaustaviti plimu masovnih migracija.

Pokazuje se, naime, da su lokalni mladi radnici spremni ostati raditi u zemlji ako imaju jednake mogućnosti i takmičarski angažman dostupan na lokalnom tržištu.
Facebook Twitter Print