Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Dva diva u regiji
11.12.2020 05:38 | Indikator.ba
Obnova proizvodnje u mostarskom kombinatu Aluminij i isporuka prvih trupaca firmi EMERUS iz Širokog Brijega, te izbor Danijela Bukovca za novog direktora kompanije najbolji je poslovni potez u Bosni i Hercegovini tokom oktobra i novembra ove godine po ocjeni biznis portala Indikator.ba.

U grupu dobrih poslovnih poteza u ovom periodu analitičari portala uvrstili su austrijsku investiciju u izgradnju nove fabrike u Srpcu u kojoj će biti otvoreno 100 radnih mjesta; početak rada kompanije Liberty Group u Brčkom uz najavu da će njihov godišnji promet iznositi milijardu KM i dolazak Milana Mandarića, američkog multimilionera Milana Mandarića u Banju Luku radi ulaska u posao nekretnina.

Sa gore nabrojanim u konkurenciji za najbolji vpotez u BiH u 2020.godini biće uspjeh Euroasfalta i domaćih građevinara koji su četiri mjeseca prije roka probili tunelsku cijev na trasi nove autoceste Počitelj - Zvirovići i zainteresovanost nekoliko stranih kompanija da se mimo već započetih poslova uključe u eksploataciju ruda plemenitih metala.

Na području regije zapadnog Balkana zabilježena je izuzetno dinamična poslovna aktivnost koja je reezultirala sa nekoliko moglo bi se reći spektakularnih poslovnih odluka. To su prije svega namjera japanskog Nideca da u Srbiji investicijom od 1,9 milijardi američkih dolara pokrene jednu od najvećih fabrika elektromotora i odluka Makedonije da u proizvodnji pilećeg mesa uposli 3.000 novih radnika. Potez makedonskog biznismena Kirila Lazarova koji je u jednom danu registrovao tri nove firme i osnivanje regionalnog tržišta e-trgovine vrijednog milijardu eura također su uvršteni na listu kandidata za dodjelu priznanja "Najbolji poslovni potez u regiji u 2020.godini".
Na toj listi je i spajanje Data Linka i Unija čime je nastao regionalni div u sektoru računovodstva, te investirasnje od 80 miliona eura iz Srbije u hotelski kompleks u Savurdiji, što je najveće ulaganje u hrvatski turzam u tekućoj godini.

Nakon što je UNIQA tokom oktobra dovršila preuzimanje CEE i podružnice AXA u vrijednosti od 800 miliona euro te plasirala 200 miliona euro u zelene obveznice pokazalo se da je to najveća akvizicija u njenoj istoriji što je Indikator.ba opredijelilo da taj posao stavi na vrh najboljih poslovnih poteza u Evropi u protekla dva mjeseca tekuće godine. U konkurenciji je bila grupa Rimac Automobili najavom izgradnje kampusa ove kompanije sa njenim sjedištem te modernim istraživačko-razvojnim postrojenjima, pametnom tvornicom visokotehnoloških komponenti i električnih automobila te otvaranje 2.300 novih radnih mjesta. Među najboljim potezima je i VIG-ovo preuzimanje AEGON-a za 830 miliona euro.

Analitičari portala Indikator.ba su se opredijelili da kao najbolji poslovni potez u ostatku svijeta u minulom oktobru i novembru izaberu odluku poduzetnika i milijardera Elon Muska da u Australiji izgradi najveću litij-ionsku bateriju (129 megavata) za pohranu energije iz obnovljivih izvora. U konkurenciji je i H&M koji je ušao u revolucionarni poduhvat pokretanje reciklažnog stroja koji će od stare odjeće praviti nove modne eksponate.

Ovaj izbor i saznanja do kojih se došlo u protekla dva mjeseca ukazuju na to da odvažni, hrabi i bogati unatoč svim problemima i neočekivanim situacijama u vezi sa pandemijom korona virusa ne posustaju i uspješno razmišljaju o budućnosti vlastitih kompanija i nacionalnih ekonomija. Nakon što izaberemo najbolje poslovne poteze u tekućem mjesecu utisak o tome biće sveobuhvatniji a izbor lidera u 2020. sasvim sigurno teži od onog u 2019. Iz razloga jer je konkurencija mnogo veća.

Indikator.ba će kao što je to činio i u protekle tri godine od prvog kalendarskog dana početka zime - 21.decembra objaviti početak izbora najboljeg poteza u turizmu za sezonu Zima 2020/2021. Redakcija se nada da će ovog puta u tom izboru osim Privredne komore Federacije BiH i kompanije DM imati i nove partnere.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print