Najbolji poslovni potez
Počeo izbor najboljeg poteza u zimskom turizmu
22.12.2020 06:09 | Indikator.ba
Posjetom Ski centru Ravna planina poslovni portal Indikator.ba prvog dana zime po kalendaru promovisao je početak izbora najboljeg poteza u turizmu za sezonu zima 2020/2021. godina.

Do 20.marta 2021. godine saradnici portala će putem medija i društvenih mreža i poslovnih informacija sakupljati podatke o ponudi, proširenju i kvalitetu usluga, investicijama, sigurnosti gostiju, očuvanju tradicije, odnosu prema okolišu i ostalim aspektima turističke djelatnosti, i po okončanju kalendarske zime izabrati najbolji potez sezone. Učiniće to u saradnji sa stalnim konsultantskim timom na čijem čelu je prof.dr. Ivana Pavlić sa Sveučilišta u Dubrovniku (Odjel za ekonomiju) koja, kada je riječ o turizmu veoma insistira na njegovoj autohtonosti i održivosti.

Priznanja najboljima biće uručena tokom proljeća.

Ovo je treća zima u kojoj Indikator.ba bira najbolji potez zimske sezone svjedočeći i na taj način o ubrzanom razvoju zimskog turizma, otvaranju novih ski centara, otpočinjanju značajnih investicija i kreativnosti poslovnih ljudi i lokalnih zajednica koji u tome učestvuju.

Unatoč činjenici da će pandemija COVID-19 virusa i provođenje mjera zaštite, distanciranja, smanjenja društvenih kontakata, ozbiljno i krajnje negativno uticati na ovu zimsku sezonu redakcija portala Indikator.ba nije razmišljala o odustajanju od izbora. Očekujemo da će menadžeri, uprave i ostali akteri ponuditi primamljiv proizvod/uslugu uz poštivanje aktuelnih propisa i preporuka i zimskom čarolijom privući ljude željne skijanja, rekreacije i boravka na planini.

Nismo se prevartili. Ski centar Ravna planina obavlja posljednje pripreme za otvaranje ski sezone: posada gondole je već na radnim mjestima, sniježni topovi okrenuti prema stazi, vatra u restoranskom kaminu potpaljena a prostorije ukrašene za nadolazeće praznike. Centrotrans bus najavljuje otvaranje sezonskih autobuskih linij iz Sarajeva prema olimpijskim planinama i Vlašiću. Ovaj zimski centar okončao je mnoge pripremne poslove i javnost izvijestio da je na njemu uspostavljena "No COVID zona". Poseban program pripremio je i spomenik prirode pećina Vjetrenica za zimski obilazak tog prirodnog dragulja. Takvih primjera ima i biće ih još.

Turistički centri i organizacije, lokalne zajednice, udruženja... mogu nam sami prijaviti svoj potez nakon čega će biti uvršteni na listu prijedloga. Bilo bi dragocijeno da nam dobre primjere jave i skijaši, turisti, korisnici usluga iz cijele Bosne i Hercegovine.

Izbor najboljeg poteza u turizmu za sezone zima i ljeto je dio projekta "Izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta" koji portal realizuje osmu godinu zaredom. Naši partneri u tome su Privredna komora Federacije BiH, kompanija dm drogerije markt, Intesa Sanpaolo bank, Visoka škola za hotelijerstvo i turizam iz Trebinja itd.

Pripremio: Hajdar Arifagić
Foto: Branko Parla
Facebook Twitter Print