Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez u decembru: Novcem i dionicama nagrađeni rudari i radnici
14.1.2021 05:45 | Indikator.ba
Rudnik mrkog uglja Banovići tokom decembra je u pogon pustio novo drobiličko postrojenje i transportni sistem u vrijednosti od 51 miliona KM, izmirio sve obaveze prema radnicima, povećao im plate i novčano nagradio. Zasposlene u Industriji alata Trebinje dionicama Swisslion Group nagradio je vlasnik Rodoljub Drašković odajući im zahvalnost za uspješno poslovanje preduzeća.

Ovo su najbolji poslovni potezi u Bosni i Hercegovini u posljednjem mjesecu 2020.godine, koja je bila teška za vlasnike kapitala ali i radnike.

U okviru projekta izbor najboljeg poslovnog poteza koji realizuje portal Indikator.ba među tri najbolja uvršten je i ilidžanski hotel i kongresni centar Hills koji se potvrdio kao izvanredan domaćin kvalifikacija za EuroBasket 2022. godine po svim kriterijima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). "Bilo bi teško pronaći mjesto koje bi moglo biti od ovog", zvanično je izjavio delegat FIBE.

Kompanija Termomont izgradnjom kovid bolnice sa 1.000 bolesničkih postelja u beogradskom naselju Batajnica za samo četiri mjeseca načinila je rijetko viđen podvig na ovim prostorima što je Indikator.ba prepoznao kao najbolji poslovni potez u regiji.
Tom podvigu doprinijeli su i kooperanti: Telesec, Globing i Tetra zaduženi za instalacije, inženjering i grube građevinske radove.

Među najboljim potezima u regiji je i početak izgradnje tvornice aviodijelova u poslovnoj zoni malog hrvatskog mjesta Jakovlje gdje će zaposlenje dobiti 450 radnika. Investitor sa 33 miliona euro je austrijska aeronautička kompanija FACC.

Izvjesni Kendrim Tasči najavio je proizvodnju budućeg albanskog superautomobila Illyrian Pure Sport što je uvršteno u najbolje poslovne poteze u posljednjem mjesecu 2020.godine. Projekat će biti realizovan u okviru kompanije Arrera Automobili. Superautomobil se svojim dizajnerskim rješenjima ugleda na italijanske modele, a njegova karoserija će biti napravljena od ugljeničnih vlakana.

Turska je otkrila veliko nalazište koje sadrži 99 tona zlata vrijednog šest milijardi američkih dolara što je najbolji poslovni potez u Evropi. Vrijednost ovog otkrića sadržana je i u činjenici da je snažan zaokret u globalnoj monetarnoj politici, koji je doveo do scenarija niske kamatne stope bez presedana i likvidnosti (ti procrsi započeli su sredinom 2019.godine) povećao je cijenu zlata u svim glavnim valutama, čineći žuti metal privlačnim za investitore.

Francuski proizvođač lijekova Sanofi najavio je kupovinu britanske kompanije za imunoterapiju Kymab za najviše 1,45 milijardi dolara, što je najnoviji u nizu dogovora u procesu njegova širenja na brzorastućem medicinskom području.

Dogovor prema kojemu će Sanofi unaprijed platiti 1,1 milijardu dolara, omogućit će mu puni pristup terapiji antitijelima Kymabov KY1005, za koju se smatra da ima potencijal liječenja širokog spektra upalnih poremećaja i bolesti povezanih s imunološkim sistemima. Sanofi je prethodnog mjeseca akvizicijom od 308 miliona eura kupio nizozemsku biotehnološku kompaniju Kiadis, a ljetos i američku kompaniju specijaliziranu za autoimune bolesti Principa Biophrama za 3,7 milijardi dolara.

Na trećem mjestu najboljih poslovnih poteza u Evropi po izboru portala Indikator.ba je posao što ga je u Mađarskoj dobio austrijski građevinski koncern Strabag. Riječ je o izgradnji autoputa uvrijednosti od 246 miliona eura. Dionica je duga 20 kilometara a na njoj je 16 mostova i jedno odmorište a rok za završetak je 36 mjeseci. Ovo je jedan od rijetkih investicijskih poslova na evropskoj infrastrukturi zaključen na samom kraju godine zbog čega je i uvršten među najbolje poslovne poteze u decembru.

Evropska unija i Kina su u posljednjim danima 2020.godine postigli načelni dogovor o sveobuhvatnom sporazumu o investicijama, koji će omogućiti veći pristup evropskih firmi kineskom trtžištu. Prema tom dokumentu evropske kompanije više ne bi bile obavezne prenositi tehnologiju svojim kineskim partnerima. Sprazum predviđa i kaznene mjere za kineske državne firme u slučaju kršenja ravnopravnog natjecanja na kineskom tržištu te transparentnosti državnih subvencija. To je najbolji poslovni potez u ostatku svijeta u posljednjem mjesecu protekle godine i već sada se zna kandidat za vodeće mjesto u konkurenciji najboljih tokom 2020.godine.

Odluka Klausa Schwaba da se Svjetski ekonomski forum 2021. godine umjesto u Davosu održi u Singapuru od 13. do 16. maja, što spada u kategoriju najboljih poslovnih poteza tokom decembra u ostatku svijeta. Riječ je o prvoj globalnoj aktivnosti svjetskih lidera u vezi sa prevazilaženjem pandemije korona virusa. "Licem u lice" oni će razgovarati o tome kako se svjetska ekonomija može opravljati u vrijeme pandemije. Očekuje se da će kao i ranijih godina skupu prisustvovati 3.000 poduzetnika, političara, intelektualaca i ptredstavnika nevladinog sektora iz oko 120 zemalja.

Prvih dana decembra minule godine posredstvom kompanije JD u platni promet Kine ušao je digitalni juan. Promociju digitalnog juana prati i nagradna igra tokom koje će dobitnicima biti podijeljeno 20 miliona juana (tri miliona američkih dolara). Digitalni juan kontroliše i izdaje Narodna banka Kine koja je razvila nacionalnu virtualnu valutu. Ovo je također jedan od najboljih poslovnih pioteza u ostatku svijeta u posljednjem mjesecu minule godine.

Tokom izbora najboljih poslovnih poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta analitičari ovog projekta u uži izbor su izdvojili 45 poteza koji se izdvajaju po finansijskoj vrijednosti, menadžerskoj odlučnosti, investicijskoj kreativnosti i atraktivnosti i izvjesnosti. Poredeći ga sa većinom drugih mjeseci tokom prošle godine decembar je bio izuzetno plodan. Bio je to sjajan završetak godine koju ćemo ipak najviše pamtiti po svemu onome što je donijela i promijenila pandemija korona virusa.

Indikator.ba će veoma skoro biti u prilici da saopšti izbor najboljih poslovnih poteza u 2020. godini. Prethodno biće saopšteno i ko su dobitnici priznanja za najbolji poslovni potez u finansijskom sektoru. Njihovim kreatorima priznanja ovog medijskog portala biće uručena na zajedničkoj svečanosti koju organizujemo u saradnji sa našim partnerima: Privrednom komorom Federacije BiH, Intesa Sanpaolo Bankom i dm - drogerie markt u BiH.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print