Komentari i analize
HT Mostar godinama ne donosi iole značajniju dobit
28.2.2021 08:09 | Indikator.ba
Piše: B. Simić

HT Mostar ponovo iza sebe ima godinu u kojoj dioničarima neće donijeti značajniju dobit, izvještava Indikator.ba.

Kompanija, u kojoj većinski kapital posjeduje Federacija BiH a zapošljava 1367 radnika, prošlu godinu završila je sa neto dobiti od 48,6 hiljada KM. To je tek nešto bolji rezultat nego godinu ranije kada je dobit bila takođe "mršavih" 115,6 hiljada KM, ali svakako računovodstveno mnogo bolje nego na polugodištu 2020. kada je gubitak iznosio čak 3,45 miliona KM.

Faktički pristojniju dobit HT Eronet ne ostvaruje još od 2016. godine kada je dioničarima priskrbio 7,6 miliona KM viška, ali od tada dobit iznosi na nivou 1-2 miliona KM, a u posljednje dvije godine više se ne mjeri milionima nego hiljadama maraka.

Poslovni prihodi kompanije pali su u 2020. godini za 12 miliona KM na 183,3 miliona KM, nakon što su 2019. godine bili 195,3 miliona KM. Svojevremeno, pomenute 2016. godine, ukupni prihodi HT Mostar bili su 223,6 miliona KM.

Pad prihoda karakterističan je za telekom industriju posljednjih godina, a direktor HT Eroneta Vilim Primorac u nedavnom intervjuu obrazložio je da je
pad prihoda u 2020. godini bio posljedica potpuno promijenjene tržišne situacije uslijed izostanka dolaska turista i stranih posjetitelja u BiH, kao i zabrane putovanja izvan BiH (u prvom redu – poslovnih korisnika), a što se osjetilo kako roaming segmentu tako i u prepaidu (zbog lockdowna i zabrane kretanja na području cijele države).

Vlada Federacije, kao većinski vlasnik dva federalna telekoma - HT Eroneta i BH Telecoma, naručila je od revizorske kuće PricewaterhouseCoopers dubinsku analizu poslovanja ovih kompanija, koja obuhvata komercijalni, finansijski i tehnički segment, s ciljem da sagleda situaciju u njima.

Nije poznato da li je Vlada FBiH nakon obavljanja dubinske analize 2018. godine, koja je proglašena tajnom, poduzela odgovarajuće korake u ovim telekomima u skladu sa njenim analazima.

Ono što je pak bilo vidljivo jeste da je vlast stalno sazivala Skupštine dioničara, postavljajući i mijenjajući ljude u nadzornim odborima, najčešće u statusu vršilaca dužnosti.
Facebook Twitter Print