Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Regija osvaja svijet
11.3.2021 05:41 | Indikator.ba
Nekoliko država u regiji odnosno njihovih kompanija tokom januara i februara ove godine napravile su izuzetno značajan iskorak u osvajanju svjetskog tržišta, prihvatanju impozantnih investicija, kreiranju novih poslova i proizvoda.

To je generalna ocjena iz analize koju su u okviru projekta "Izbor najboljeg poslovnog poteza u BiH, regiji, Evropi i ostatku svijeta" sačinili analitičari portala indikator.ba.
Među tim potezima su: najavljena kineska investicija od 2,6 milijardi američkih dolara u izgradnju rafinerije u Smederevu (Srbija) koja će proizvoiditi nezagađujuća goriva EURO 6; izgradnja najveće tvornice podova u svijetu na tlu Hrvatske, spremnost Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonija da prihvate investicije njemačkog trgovačkog diva Lidl, ulazak najveće Američke razvojne korporacije u partnerstvo sa Lutrijom Srbije; proizvodnja albanskog superautomobila: dozvola Crne Gore za ulazak stranog investitora u turistički biznis (Smokvica bay) sa 260 miliona euro. Tome dodajemo i rađanje novog regionalnog džina u sektoru e-trgovine za što se s ulogom od 100 miliona eura opredijelila kompanija Delta.

Bosna i Hercegovina nije po strani ovih procesa. Domaće kompanije potezima na početku 2021. godine nagovještavaju uspješan nastavak investicijskih aktivnosti i afirmaciju domaće proizvodnje. Vispak se plasmanom domaćih supa primakao Podravki godinama najvećem konkurentu na domaćem tržištu Podravci a kazahstanski ulagač odlučio je preuzeti tvornicu Elektrobosna u Jajcu oko čije se obnove i pokretanja dvije decenije razgovaralo u BiH i Njemačkoj.
MS & WOOD se pripremio za strateški iskorak širenja vlastite proizvodnje namještaja u zemljama regije, a Aerodrom Sarajevo privukao vazduhoplovnu kompaniju Wiz Air da regionalnu bazu otvori u glavnom gradu BiH.
Među najbolje poslovne poteze analitičari portala Indikator.ba uvrstili su i ugovor novotravničke tvornice Alfa o isporuci 3.000 vrata na američko tržište.

Od ove godine portal Indikator.ba i njegovi saradnici na ovom projektu posebno će biti fokusirani na aktivnosti lokalnih zajednica u dijelu poslova koji se tiču stvaranja uslova za ekonomski, posebno privredni razvoj u što spada stvaranje povoljnog ambijenta za investiranje, dovođenje investitora i administrativna pomoć u realizaciji njihovih projekata. Najveći iskorak u prvih šezdeset dana 2021. godine napravila je opština Tešanj u kojoj su uspješno obavljene sve pripreme za otvaranje najvećeg šoping centra kompanije Mepromex, te širenje proizvodnje MANN HUMEL-a koji će u skoroj budućnosti zapošljavati 1.000 radnika. Na listi interesantnih lokacija za ulaganje nakon dugo vremena našla se i opština Pale (Federacija BiH) u kojoj je bh. poduzetnik koji živi u Švicarskoj planira otvoriti industrijski pogon. Na listi poduzetnih opština našle su se i Živinice gdje je započela realizacija brojnih poslova čijim će završetkom ovdašnje industrijske zone prihvatiti nove investitore u razvoj industrije.

Ovo je osma godina kako poslovni portal Indikator.ba realizuje projekat izbora najboljeg poslovnog poteza i njihovim kreatortima dodjeljuje posebno priznanje. Već treću godinu u tom poslu partner nam je Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine, a podršku daju dm drogerie markt BiH i Intesa Sanpaolo Bank.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print