Komentari i analize
Znakovito odustajanje Republike Srpske od 25 miliona KM "na pladnju"
7.4.2021 06:16 | Indikator.ba
Piše: Borivoje Simić

Jučerašnje odbijanje Ministarstva finansija Republike Srpske da prihvati ponude za zaduženje trezorskim zapisima zbog, kako je navedeno, visoke cijene novi je momenat do sada neviđen u zaduživanju entiteta u BiH dužničkim hartijama od vrijednosti.

Ministarstvo finansija Republike Srrpske odbilo je ponude investitora iako je postojala zadovoljavajuća potražnja za ponuđenim zapisima budući da mu, kako je obrazloženo, ponuđene cijene (0,4946 posto najviša i 0,8661 posto najniža), nisu bile prihvatljive.

Ovo je poprilično iznenađujuće s obzirom da cijene na jučerašnjoj aukciji nisu puno odudarale od cijena po kojima se Republika Srpska zaduživala zapisima u posljednje vrijeme.

Primjerice, na aukciji takođe 6-mjesečnih zapisa 11. marta, kada je zaduženje iznosilo 30,2 miliona KM, postignuta je jedinstvena ravnotežna cijena od 99,7200 uz kamatu od 0,5631 posto.
Slične kamate postignute su na aukcijama 17. februara (0,5694 posto) i 5. februara (0,5001 posto). Nešto ranije, na aukciji 12. januara, zaduženje je bilo jeftinije po kamati od 0,3589 posto.

Republika Srpska forsirala je zaduživanje na domaćem tržištim u ovoj godini suočena s očiglednim problemom finansiranja svojih budžetskih potreba.

U ovoj godini na šest aukcija obveznica i trezorskih zapisa ovaj bh. entitet se zadužio za oko 162 miliona KM.

Zaduživanje dugoročnim aukcijama hartijama od vrijednosti u dva navrata (22. februara i 22. marta) u ovoj godini prošlo je relativno zadavoljavajuće uz visoku potražnju i kamatne stope koje se mogu ocijeniti povoljnima (1,99 posto za 7-godišnje obveznice i 2,5 posto za 10-godišnje obveznice).

Očigledno je problematičnije zaduživanje trezorskim zapisima, pri čemu je jučerašnja aukcija bila čak peta u ovoj godini.

Učestali tempo kratkoročnog zaduživanja na šest mjeseci podrazumijeva i u kratkom roku dospjeća hartija od vrijednosti što nesumnjivo stvara pritisak na otplatu duga.

No, uprkos svemu, simptomatično je što je Republika Srpska, koja ima potrebe za novcem, odustala od 25 miliona KM koje su bile "na pladnju".

Da li odbijanje Ministarstva finansija RS da prihvati jučerašnje ponude banaka ima veze sa mogućim pristajanjem Republike Srpske na uslove za novi kreditni aranžman Međunarodnog monetarnog fonda i tako dolazak puno jeftinijeg novca, saznaćemo uskoro.

Juče je predsjedavajući Vijeća ministara Milan Tegeltija razgovarao sa predstavnicima MMF-a, a u vrlo šturom saopštenju samo se navodi da je prvi čovjek izvršne vlasti u BiH izrazio očekivanje da MMF aktivnije pruži podršku zemljama koje se suočavaju sa velikim troškovima u zdravstvenom, ali i realnom sektoru.

Evidentno je da Republici Srpskoj , koja je na kraju 2020. godine iskazala deficit od 525 miliona KM, ne odgovara daljnje učestalo "štampanje" novca emitovanjem obveznica i trezorskih zapisa, pa je za očekivati i njeno određeno popuštanje u pogledu zahtjeva koje je MMF postavio pred vlasti za novi kreditni aranžman.

Takođe, nije isključeno i da bi MMF bi mogao ublažiti neke svoje uslove, iako njegovi čelnici tvrde da postavljeni zahtjevi za novi kredit ostaju.
Facebook Twitter Print