Politika i društvo
Nije usvojena odluka o zaštitnim mjerama na uvoz mesa
15.4.2021 15:41 | Indikator.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da na današnjoj sjednici, u drugom krugu glasanja, nije usvojena odluka o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

Košarac je rekao novinarima da su za odluku glasali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović, ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić i on.

Prema njegovim riječima, ostali nisu glasali iz neobjašnjivih razloga i ova odluka će se ponovo naći na narednoj sjednici Savjeta ministara.

- Smatram da bi ovo bila dobra odluka, da na osnovu argumenata i činjenica, tretirajući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, otpočnemo pregovore sa predstavnicima Evropske komisije, kako bi ovo pitanje tretirali na zajednički način i došli do odluke Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, što bi podrazumijevalo da se, mimo ove odluke uđe u proces izmjena Sprorazuma o stabilizaciji i pridruživanju - objasnio je Košarac, izvještava RTRS.

On je ocijenio da je tako nešto potrebno i važno, te dodao da ne razumije stavove onih koji nisu glasali za.

Košarac je rekao da je zahtijevao da budu usvojeni i zaključci kojim bi Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara bilo obavezano da dostavi "note verbale" Savjetu za stabilizaciju i pridruživanje o tome da se nastoje otvoriti suštinski pregovori u vezi sa uvođenjem zaštitnih mjera za uvoz svježeg i rashlađenog mesa goveda i svinja u BiH.

- Nažalost, ministar inostranih poslova Bisera Turković bila je protiv da danas o tome pričamo. Mislim da je to štetno, loše i mi nećemo odustati od naših napora da i dalje na Savjet ministara ponovo predlažemo ovu odluku - poručio je Košarac.

On smatra da je elementarno pravo zaštititi primarne proizvođače, za koje je rekao da imaju njegovu i podršku dijela njegovih kolega u Savjetu ministara, te će istrajati u tome da se na narednoj sjednici ponovo nađe ova odluka, budući da je argumentacija druge strane nepostojeća.
Facebook Twitter Print