Menadžment
Dolazak Orcela na kormilo UniCredita obilježen raspravom o plaći i bonusu
15.4.2021 17:36 | Indikator.ba
Andrea Orcel imenovan je u četvrtak za novog izvršnog direktora talijanske banke UniCredit, a početak mandata obilježilo je nezadovoljstvo pojedinih dioničara visinom njegove plaće i bonusa.
Orcel je teškom mukom nadvladao nezadovoljstvo dioničara uvjetima njegovog ugovora i paketom plaća i nagrada u visini do 7,5 miliona eura, osiguravši na skupštini dioničara 54 posto glasova, tek nešto više od traženog minimuma od 50 posto plus jedan glas.

Orcelova plaća bit će dvostruko veća od one bivšeg izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera i naišla je na kritiku savjetodavnih tvrtki vodećih dioničara koje su im preporučile da glasaju protiv.

Posebno su nezadovoljni što Orcelin bonus u dionicama u prvoj godini nije povezan s poslovnim rezultatima i što se ne može mijenjati u slučaju nepravilnosti.

"Paket" njegovog prethodnika Jeana-Pierrea Mustiera dobio je 2016. godine podršku 87 posto ulagača.

Na današnjoj skupštini dioničara zastupljeni su bili investitori na koje otpada 60 posto redovnih dionica banke. Orcelov paket dobio je podršku 54 posto glasova na skupštini , što znači da ga podupire samo oko trećina njih.

Lista novih direktora koju je predstavio odbor u odlasku, a uključuje Orcela kao predloženog izvršnog direktora i bivšeg ministra privrede Piera Carla Padoana na funkciji predsjednika, dobila je 76,3 posto glasova, što odgovara manje od polovine ukupnog bančinog kapitala.

Prihvaćajući posao u UniCreditu, Orcel se odriče više od 25 miliona eura odgođenih plaća bivšeg poslodavca, švicarskog UBS-a, čiji je ogranak investicijskog bankarstva vodio do 2018. godine.

UniCredit je priopćio da mu neće ni na koji način nadoknaditi taj gubitak.
Facebook Twitter Print