Ekonomija
Šišić: Perutnina Ptuj će iskoračiti u proizvodnju hrane
16.4.2021 15:27 | Indikator.ba
Nakon 115 godina došloje vrijeme da Perutnina Ptuj napravi korak naprijed i postane proizvođač hrane, kazao je Enver Šišić, generalni direktor grupe Perutnina Ptuj u intervjuu za Finance.

- Dugoročno želimo od proizvođača pilića prerasti u proizvođača hrane. Da bismo ostvarili ovu viziju, trebaju nam finansijska stabilnost, snažan vlasnik, znanje, kreativnost i ambicija zaposlenih. Sve to već imamo, rekao je izvršni direktor PP-a najavljujući novu strategiju za najvećeg igrača u regiji u njihovoj kategoriji.

Što se tiče poslovanja, rekao je da su prošle godine imali bolji učinak nego 2019. kada su postigli rekordni rezultat, odnosno povećanje profitne marže od 30%.

Perutnina Ptuj pokazuje da su integrisani i prehrambeni lanci stabilni u svom radu čak i u vanrednim situacijama poput epidemija. Širom svijeta su veliki sistemi u ovom trenutku nositelji ekonomske stabilnosti...

Uvjerava da PP ne uvozi ništa iz Ukrajine, jer to nema smisla zbog troškova, iako mnogi nagađaju da to čine jer su njihovi vlasnici - MHP - odatle.
Šišič kaže da Perutnina sarađuje s vlasnicima, da PP i MHP imaju različite poslovne modele, ali i brojne sinergije. Vlasnici su im pomogli da poboljšaju efikasnost proizvodnje u lancu, a potrebna im je veća efikasnost, jer se oko 60 posto mesa i proizvoda koje proizvode u Sloveniji izvozi.

Među investicijama istakao je izgradnju najmodernijih staja u Srbiji i automatizaciju procesa u Sloveniji.

-Prošle godine u grupi smo prodali više od 100.000 tona pilećeg mesa i proizvoda, što je rekordni rezultat, pohvalio se razlogom, prenosi Instore.si.
Facebook Twitter Print