Politika i društvo
Višković potvrdio: Vlada RS se zadužuje za 350 miliona eura
16.4.2021 16:04 | Indikator.ba
Vlada Republike Srpske planira da se zaduži za 350 miliona eura prodajom obveznica na Londonskoj berzi.

To je danas potvrdio predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, koji je rekao da je "ponosan što je Republika Srpska izašla na svjetsko finansijsko tržište".

- Vlada je usvojila odluku o milionskom zaduženju Republike Srpske. Ne radi se o 800 miliona KM, već o 700 miliona. Nije riječ ni o novom zaduženju, već o redovnom koje je predviđeno budžetom za 2021. godinu, poručio Višković, izvještava RTVBN.

- Sve je javno, sve je transparentno. Već danas će procedure biti okončane. U ponedjeljak ćemo moći da saopštimo i koji iznos smo obezbijedili i po kojoj kamatnoj stopi. Ja sam ponosan kao predsjednik Vlade, što smo, evo, na jedan takav način istupili na svjetskom finansijskom tržištu. To je redovno zaduženje koje je predviđeno u budžetu i nikakvo dodatno zaduženje. Radi se o 350 miliona eura, kaže Višković.

Višković je dodao da je budžetom za 2021. godinu predviđeno da se Srpska može zadužiti za 850 miliona maraka.

- Mi 2021. godine vraćamo obaveze iz prethodnog perioda - 780 miliona KM. E sad napravite razliku 850 minus 780, poručuje Višković.

Iako je tačno da je budžetom predviđeno zaduženje u ovoj godini od 850 milion KM, nigdje nije navedeno u koje će se svrhe trošiti taj novac, upozorava narodni poslanik Milan Radović. Dodaje da na ovaj način Vlada nastavlja nekontrolisano trošenje novca. Pita zbog čega se od javnosti krila namjera ili odluka o ovom zaduženju.

Do zaduženja na Londonskoj berzi dolazi pošto je vladajuća većina u Narodne skupštine nedavno usvojila izmjene Zakona o zaduženju, dugu i garancijama Republike Srpske kojima je u potpunosti dala legitimitet Vladi da se zadužuje gdje hoće, kako hoće i u kolikom iznosu, potpuno isključujući Narodnu skupštinu iz svih odluka o zaduživanju, poručili su iz SDS-a.
Facebook Twitter Print