Kompanije i tržišta
Tešanjski Madi preuzeo dobojski Agromix
17.4.2021 05:07 | Indikator.ba
MADI Tešanj preuzeo je proizvođača stočne hrane AGROMIX iz Doboja, objavila je rastuća tešanjska kompanija.

U Doboju je 9. aprila potpisan ugovor o kupovini većinskog udjela AGROMIX-a, između Slaviše Bukejlovića, direktora AGROMIX-a i Edina Jabandžića, izvršnog direktora kompanije MADI.

Poučeni lošim iskustvom otežane nabave stočne hrane na početku pandemije i zatvaranjem granica u 2020.godini, te enormnog poskupljenja žitarica i stočne hrane u 2021.godini – vlasnici kompanije MADI odlučili su da akvizicijom dobojskog AGROMIX-a daju svoj doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije u okviru domaćih kompanija.

U proteklih 25 godina svog postojanja, kompanija AGROMIX d.o.o. Doboj izrasla je u ozbiljnog partnera specijaliziranog za proizvodnju i prodaju stočne hrane, transport, proizvodnju konzumnih jaja te proizvodnju pilećeg mesa i mesnih prerađevina.

Menadžment AGROMIX-a je nastojao kroz poslovne aktivnosti stvarati dobre temelje za budućnost, uvijek razmišljajući globalno a djelujući lokalno. Trenutno zapošljava 56 osoba, svoje proizvode plasira na domaćem tržištu, posjeduje vlastite farme uporedo razvijajući kooperantsku mrežu a što u konačnici rezultira sa 850 000 tovnih pilića na godišnjem nivou.

Ulaskom u vlasništvo tešanjskih investitora, AGROMIX dobija priliku za novi rast i razvoj obzirom da se planiraju i nove investicije sa primarnim ciljem jačanja ratarstva i poljoprivredne proizvodnje. Naime, svima je jasno da postoji velika ovisnost o uvozu žitarica, velike površine zemlje su neobrađene i neiskorištene, poljoprivredni proizvođači nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode, ne postoje kapaciteti za čuvanje istih, a prerađivačka industrija nije razvijena.

U tom smislu, širenje kapaciteta proizvodnje stočne hrane, ulaganje u kapacitete za povećanje proizvodnje konzumnih jaja, proširenje na segment proizvodnje konzervirane i briketirane hrane za kućne ljubimce – su samo neki od projekata koji se planiraju realizirati u dobojskom AGROMIX-u.

Iz MADI-ja posebno ističu da će svi ovi projekti biti usmjereni na jačanje domaćih dobavljača, nova zapošljavanja, razvoj poljoprivrede, jačanje prerađivačke industrije i smanjenje ovisnosti od uvoza.
Facebook Twitter Print