Kompanije i tržišta
Mercator konačno refinansira dug težak 385 miliona eura
17.4.2021 05:25 | Indikator.ba
Fortenova i Mercator potpisali su ugovor o zajmu u vrijednosti od 385 miliona eura za refinansiranje postojećeg duga Mercatora, koji ima prema ukupno 55 banaka.

To omogućava prijenos Mercatora iz finansijski nasukanog Agrokora pod okrilje Fortenove, objavila je kompanija.

Mercatorov dug zamijenit će obveznice grupe Fortenova, na osnovu kojih će američki fond HPS Partners i VTB Europe osigurati 385 miliona eura potrebnih za refinansiranje. - Ovim postupkom dionice Mercatora bit će prenesene na Fortenova Group nakon završetka postupka izdavanja obveznica, saopćili su iz Fortenove. Očekuje se da će Fortenova, koji će nakon prijenosa postati 88% vlasnik Mercatora, objaviti ponudu za preuzimanje.

Kako je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo Fabris Peruško, član uprave i izvršni direktor Fortena, refinansiranje duga Mercatora eliminiralo je jedan od ključnih problema koji opterećuju upravu kompanije od 2014. godine. - Dug Mercatora sada je dio zaduženosti Fortenova grupe s tim da sve članice grrupe imaju isti kreditni i vlasnički status, naglasio je.

Peruško je dodala da Fortenova na taj način dokazuje da aktivno upravlja operativnim procesima i svojim portfeljem. - U tom kontekstu uspješno smo realizirali prodaju poslovnog područja smrznute hrane, ojačali strukturu kapitala i finansijsku situaciju, dodao je.

Sredinom marta dioničari Fortenove složili su se da refinansiraju dug Mercatora produženjem postojećeg finansijskog sporazuma između HPS-a i VTB-a u iznosu do najviše 390 miliona eura. Tada su potvrdili i odluku o zamjeni dionica Sberbanke u Mercatoru za udio u Fortenovi. Prijenos 18,53 posto dionica Mercatora izvršen je krajem marta, a vlasnički udio Sberbanke u Fortenovi povećan je na 44 posto.

Put za prenos Mercatora u Fortenovu nedavno je otvoren saglasnošću Kancelarije za zaštitu konkurencije Srbije za namjeru Fortenove da preuzme kontrolu nad Mercatorom na srpskom tržištu.
Facebook Twitter Print