Kompanije i tržišta
VW se ne mora suočiti sa tužbom Preventa u SAD teškom 750 mil dolara
18.4.2021 06:02 | Indikator.ba
Volkswagen AG ne mora se suočiti sa američkom tužbom od 750 miliona američkih dolara koju je podnio dobavljač dijelova Prevent Group koji tvrdi da je proizvođač automobila želio ugušiti njegovo poslovanje zbog spora oko cijena, izvještava Indikator.ba.

Američki okružni sudija Bernard Friedman krajem marta je pokrenuo antimonopolsku tužbu koju je podnio Prevent USA Corp. optužujući VW - tada najvećeg svjetskog proizvođača automobila - da je pokrenuo korporativnu kampanju prljavih trikova da bi se umiješao u njegove akvizicije te ga odsjekao kao dobavljača.

Slučaj je samo jedan među više tužbi koje su dvije kompanije pokrenule jedna protiv druge u tri zemlje zbog prepirke oko cijena 2016. i nakon odluke Preventa da prekine isporuku dijelova za VW.

Friedman je rekao da je Preventova tužba "nastavak tekućeg spora" koji se trenutno vodi pred njemačkim sudovima zbog navoda kompanije da ga VW pokušava izbaciti iz poslovanja. Sudija ga je odbacio iz proceduralnih razloga, zaključivši da bi slučaj trebao biti vođen u Njemačkoj.

-Zadovoljni smo što je sud prepoznao ovaj slučaj onakvim kakav je bio: ovo je spor bez veze sa Sjedinjenim Državama i koji nikada nije pripadao američkim sudovima, rekao je glasnogovornik Volkswagena Christopher Hauss u izjavi.

Zvaničnici Preventa najavili su da će nastaviti borbu.

- Iako smo razočarani presudom, obustava postupka na osnovi nadležnosti jednostavno odgađa neizbježno, rekao je Duane Loft, američki advokat Preventa u izjavi. - Na kraju, na nekom sudu, Volkswagen će morati odgovarati za svoje nedolično ponašanje.

Prevent tvrdi u tužbi da se VW na njih okomio nakon spora 2016. godine, vezanog za otkazane narudžbe presvlaka sjedišta i mjenjača zbog kojih je proizvođač automobila morao privremeno zatvoriti pogone koji proizvode automobile Golf i Passat i otpustiti radnike.

Iako su kompanije razradile brzo rješenje spora, Prevent u sudskim spisima tvrdi da su rukovoditelji VW-a osnovali internu grupu kako bi pronašli načine da ivzrše pritisak na Preventa kao dobavljača i potpuno ga isključe iz poslovanja sa autodijelovima. Radna grupa nastojala je da se umiješa u akvizicije i angažira privatne istražitelje kako bi pratila rukovodioce bosanske kompanije i kako bi "proizvela negativnu percepciju" o dobavljaču, navodi Prevent.

Menadžer VW-a dodijeljen radnoj grupi je tajno snimao neke od sjednica, a te trake su kasnije procurile u njemačke novinske kuće.

Menadžer, koji je internom istragom otkriven kao krtica i suspendovan je, kasnije je pronađen mrtav u svom izgorenom automobilu, pokazuju sudski spisi. Njemačke vlasti još uvijek istražuju njegovu smrt.

VW i Prevent u sporu su oko cijena i navoda radne grupe u Njemačkoj i Holandiji, prema sudskim prijavama. Prevent je zbog spora pokrenuo dvije tužbe u SAD-u.

- Njemačka je dostupan i adekvatan forum za parnicu u trenutnom sporu, rekao je Friedman. - Odluka bosanske kompanije da traži pravno sredstvo na njemačkim sudovima "snažan je dokaz da tužitelji sami prepoznaju Njemačku kao dostupan i adekvatan forum za parničenje takvih sporova.
Facebook Twitter Print