Kompanije i tržišta
Obučeno i zaposleno 26 radnika u tri kompanije u drvnoj industriji
18.4.2021 06:10 | Indikator.ba
U okviru ugovora za "Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u drvnoj industriji” realizovanog uz podršku USAID WHAM projekta obučeno je 39 osoba za zvanje tapater/modelar u firmama Nobil d.o.o. Nova Bila, Wood Team d.o.o. Ilijaš i Fen d.o.o. Lukavac.

Nakon završene obuke 26 od 39 polaznika je zaposleno u ove tri kompanije, dok će ostatak obučenih kandidata biti zaposleni u narednom periodu, saopćeno je na završnoj online konferenciji u organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

- Izuzetno smo zadovoljni kandidatima i svima smo ponudili zaposlenje. Najizazovniji dio Projekta su kompilkovane procedure izvještavanja, ali na kraju se isplati jer smo na zadovoljstvo nas i radnika mogli uposliti još sedam osoba koje su prošle obuku, kazala je izvršna direktorica Nobila Irena Bajo.

Izvršna direktorica Woodteama-a Jasminka Mimić izrazila je zadovoljstvo rezultatima projekta kojim se omogućilo zaposlenje 18 polaznika u ovoj kompaniji. Naglasila je da su ovakvi projekti jako korisni jer je primjetan povećan odljev radne snage, te da kompanijama treba pomoći da zadrže radnike.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević zaključio je da projekti trebaju uključivati veći broj polaznika, biti izdašniji i namijenjeni kupovini savremene opreme, jer jedini izlaz iz krize jeste podizanje produktivnosti putem novih tehnologija.
Facebook Twitter Print