Ekonomija
Godina dana zelenih koridora: 600 hiljada kamiona koristilo pogodnosti
18.4.2021 09:07 | Indikator.ba
Osnovna roba nesmetano putuje zelenim koridorima/zelenim trakama na zapadnom Balkanu od prošle godine, zahvaljujući inicijativi CEFTA-e, Transportne zajednice i Vijeća za regionalnu saradnju. Uprkos pandemiji COVID-19, medicinske potrepštine, hrana i hrana za životinje lakše su putovali po regiji, uvjeravajući kompanije da će trgovinski tokovi ostati neprekinuti. U proteklih godinu dana prioritetni prolazak i pojednostavljene procedure koristilo je 600 292 kamiona, izvještva Indikator.ba.

CEFTA je omogućila elektroničku razmjenu informacija prije dolaska između uprava unutar CEFTA-e putem Sistema elektroničke razmjene podataka (SEED), zahvaljujući podršci Evropske komisije. SEED osigurava da se informacije o dolasku prioritetnih pošiljki unaprijed šalju svim agencijama koje su uključene u carinjenje robe, pružajući više vremena za provjeru dokumenata i na taj način rasterećujući agencije s kojima se često nose i smanjujući vrijeme čekanja za trgovce. Zeleni koridori podržali su zapadni Balkan u očuvanju trgovinskih i ekonomskih aktivnosti, što je imalo pozitivan uticaj na poremećene trgovinske tokove tokom pandemije.

- Ova inicijativa promijenila je perspektivu regionalne saradnje i pokazala svoju snagu. U samo nekoliko sedmica uspostavljen je čitav sistem, uključujući stotine aktera iz javnih institucija, poslovnog sektora i regionalnih organizacija koji su radili kao jedan entitet. Mobilizirali smo sve kapacitete na "zelenim" prelazima, omogućavajući oživljavanje trgovine. Osamdeset posto od svih kamiona je koristilo Zelene koridore, a gotovo polovina miliona kamiona koristilo je prioritetni prolazak i pojednostavljene procedure u prošloj godini, što je imalo utjecaja na smanjenje trgovinskih troškova, izjavio je direktor Sekretarijata CEFTA-e Emir Đikić.

Potpisnice CEFTA-e i regionalni partneri sada rade na proširenju Zelenih traka na sve prijelaze u CEFTA-i i na proširenju saradnje između CEFTA strana sa susjednim državama članicama EU, s ciljem smanjenja vremena čekanja na prijelazima za najmanje 30 posto.

Implementacija inicijative Zeleni koridori / Zelene trake započela je 13. aprila 2020. godine na određenim prelazima na zapadnom Balkanu, pružajući sve potrebne usluge 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.
Facebook Twitter Print