Kompanije i tržišta
Trevisan: BiH je savršena platforma za razvoj trgovine sa Bliskim istokom
19.4.2021 05:22 | Indikator.ba
Za italijanske kompanije Bosna i Hercegovina je savršena platforma za razvoj trgovine sa Bliskim istokom zahvaljujući povoljnom oporezivanju, odsustvu carina i kulturnoj blizini, riječi su Marca Trevisana, menadžera banke rođenog u Furlaniji Julijskoj krajini, sa iskustvom na arapskim tržištima Zaljeva, a koji je od januara 2021. na čelu Intesa Sanpaolo u Bosni i Hercegovini.

- Ovo je vrlo zanimljiv fenomen, razvijen posljednjih godina, koji velike arapske grupe (uglavnom Emirati i Saudijci) vidi kao direktne investitore u zemlji, posebno u sektoru nekretnina (stambenih i poslovnih). U stvari, glavni projekti razvijeni posljednjih godina podržani su od arapskih investitora. Naša banka je dio ovog segmenta i sudjeluje u financiranju najboljih projekata, zahvaljujući također mogućnosti stavljanja platforme podružnice Intesa Sanpaolo na Arapskom poluotoku (Dubai, Abu Dahbi, Doha) na uslugu investitorima i stoga nudi originalne proizvodi integriranih financija. Veza između Bosne i arapskih zemalja takođe nudi izvrsne mogućnosti za italijanske kompanije koje žele poslovati na Bliskom istoku, s obzirom na to da je Bosna savršena platforma za razvoj trgovine s tim tržištima zahvaljujući povoljnom oporezivanju, nepostojanju carina i kulturnoj blizini, kazao je Trevisan u intervjuu za https://nordesteconomia.gelocal.it/.

Govoreći o odnosima između Bosne i Hercegovine i Italije, kazao je da u BiH postoji stotinjak italijanskih kompanija od kojih su neke sa vrlo značajnim ulaganjima, posebno u mehaniku, tekstil, sirovine, energiju.

-Kompanije na sjeveroistoku čine lavovski udio investitora u zemlji, posebno s obzirom na geografsku blizinu (zapravo, većina talijanskih kompanija nalazi se na sjeveru zemlje, u blizini granice s Hrvatskom, udaljenoj najviše 2-3 sata putovanja iz Italije). Općenito govoreći, Italija je četvrti bosanski partner u razmjeni, a drugi izvoznik nakon Njemačke. Dakle, to je zaista zanimljivo tržište za italijanske kompanije, kazao je Trevisan.

Na pitanje da li postoje posebne razlike u korištenju bankarskih usluga i u vrstama korporativnih i maloprodajnih proizvoda između Italije i Bosne i Hercegovine, Trevisan je kazao da je bh. bankarsko tržište sigurno manje razvijeno od italijanskog.

-Zbog toga aktivno učestvujemo u donošenju međunarodnih najboljih praksi u zemlju, doprinoseći modernizaciji i inovacijama čitavog lokalnog bankarskog sistema. U tom smislu, pripadnost grupi Intesa Sanpaolo, jednom od lidera u Evropi, pruža nam priliku da kupcima ponudimo katalog proizvoda i usluga najvišeg kvaliteta. Što se tiče pojedinačnih poslovnih područja, vidim velike mogućnosti u daljnjem razvoju bankarskog osiguranja i hipotekarnog tržišta, gdje smo već vrlo jaki, te u faktoringu (osnovnom alatu za rast lokalne ekonomije), gdje, međutim, lokalni regulatorni kontekst još nije spreman da usvoji sve tipične proizvode međunarodnih operacija, dodao je Trevisan.
Facebook Twitter Print