Politika i društvo
Grad Trebinje će plaćati testiranje hotelijera u sezoni
19.4.2021 15:39 | Indikator.ba
Grad Trebinje će, u saradnji sa Domom zdravlja i Bolnicom Trebinje, osigurati besplatno testiranje svih zaposlenih u hotelima na području ovog grada, a ima ih oko dvije stotine.

Ovo je dogovoreno nakon sastanka predstavnika Gradske uprave i zdravstvenih ustanova Trebinja sa ugostiteljima i hotelijerima ovog grada, jer je to, kako je rekao gradonačelnik Mirko Ćurić, značajan korak u iznalaženju rješenja da ne propadne predstojeća turistička sezona.

- Testiranja će biti periodična i obavljat će se o trošku Grada, što će biti samo jedan od načina na koji ćemo reagirati kako bismo pomogli ovom sektoru, iako smo svjesni da dva mjeseca u sezoni ne mogu podmiriti sve potrebne troškove, kazao je Ćurić.

Pojašnjavajući da je u gradskom budžetu za pomoć sektoru turizma i privrede uopće za sada planirano 100.000 maraka, on je kazao da će se, ako bude potrebno, izdvojiti još i više novca u ove svrhe, a zavisno od situacije sa pandemijom, sagledat će se i mogućnosti ponovne dodjele turističkih vaučera, navode Nezavisne.

- Zdravlje nam je i dalje najbitnije, ali i privreda mora živjeti, tako da je naša pomoć neophodna i mi ćemo je realizirati, a u saradnji sa turističkim radnicima, sagledat ćemo što je to što ovom sektoru može pomoći, dodao je gradonačelnik Ćurić, pojasnivši da je jedan od vida pomoći i taj da se određeni privrednici skupštinskim odlukama mogu i osloboditi dijela obaveza.

Vanja Šipovac, direktorica za turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo Poslovnog sistema Svislajon Takovo je uime turističkih radnika pozdravila ovu ideju, napominjući da bi prioritet u narednom periodu za ozbiljniju turističku sezonu trebalo biti masovno cijepljenje i turističkih radnika, ali ljudi koji rade u medijima i koji promoviraju turizam. - Ja sam uvijek optimista i mislim da nas i pored svega čeka jedna dobra i kvalitetna sezona, ali isto tako mislim da je vrlo važno timski izaći sa pozitivnim porukama pred turiste, dodala je Šipovac.

Ona je napomenula da bi, sa druge strane, dobro bilo da i turisti imaju neku vrstu potvrde da su cijepljeni, da nemaju koronu ili da su je preležali.
Facebook Twitter Print