Komentari i analize
Snažan zamah izvoza podgrijava nadu u brži ekonomski oporavak
21.4.2021 06:37 | Indikator.ba
Bosanskohercegovački izvoz u prvom kvartalu ove godine premašio je vrijednost iz istog perioda pretkrizne 2019. godine podgrijavajući nadu u brži oporavak ekonomije nego što se to u jednom dijelu prošle godine očekivalo, izvještava Indikator.ba.

Ohrabrujući podaci Agencije za statistiku BiH o vanjskotrgovinskoj razmjeni, objavljeni juče, pokazuju da je izvoz u periodu januar-mart 2021. godine iznosio 3,0 milijarde KM i da je za 16,6 posto veći nego u istom periodu lani.
Posebno je plodan bio mart u kojem je ostvaren rekordan izvozni rezultat od 1,15 milijardi KM, što je čak za 36,2 posto više nego u istom mjesecu godinu ranije.

Izvoz u prvom kvartalu ove godine je za nešto manje od 300 miliona veći nego u prvom kvartalu predpandemijske 2019. godine što je dobar znak za tokove u zemlji u još uvijek vanrednim okolnostima uzrokovanim pandemijom.

Da svjedočimo ekonomskom zamahu govori i podatak o tome da je i uvoz izašao iz negativnog teritorija i da bilježi oporavak, te je prvi put u martu ove godine imao rast i to čak za 19,7 posto.

Ovo govori da domaća industrija koja se oslanja na uvoz repromaterijala u svojoj proizvodnji ima povećane potrebe za uvozom, a svakako odražava i rast potrošnje u zemlji.

Ne treba, naravno, zanemariti i činjenicu da na vrijednost uvoza (kao uostalom i izvoza) utiču i poskupljenje proizvoda usljed poremećenih lanaca vrijednosti, kao i povećanje cijena sirovina poput aluminija i drugih metala, ali i cijena nafte.

BH izvoz raste na krilima činjenice da se globalna industrijska ekonomija brzo oporavila 2020. godine, dijelom i zbog azijskih ekonomija i Sjedinjenih Država. Evropska industrija u cjelini je imala koristi od toga, a slijedom toga profitirale su i bh. kompanije koje rade za izvoz.

Takođe, zbog pandemije velike evropske grupacije umjesto Kine i drugih dalekih zemalja traže dobavljače u bližem okruženju što pogoduje i većim narudžbama za naša izvozno orijentirana preduzeća.

Kako su nedavno naveli i iz Vanjskotrgovinske komore BiH, bh. kompanije pokazale su elastičnost u odnosu na tržišne izazove, a metalski i drvoprerađivački sektor najviše su doprinijeli povećanju ukupnog izvoza.

Ipak, iako je izvoz motor ekonomskog oporavka, s obzirom da pojedine djelatnosti zbog pandemije i dalje trpe, poput turizma, transporta itd, a i da se drugi parametri koji utiču na BDP mogu oporoaviti tek u srednjem roku poput doznaka ili stranih direktnih investicija, ekonomski zamajac ipak će imati svoja ograničenja. To pojačava i činjenica da je vakcinacija stanovništva u Bosni i Hercegovini spora i u zaostatku za drugim zemljama ( ne samo u odnosu na Evropu nego i na neposredno okruženje), a što će nesumnjivo imati uticaj i na tempo ekonomskog oporavka.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print