Život i umjetnost
JYSK: Stolice od recikliranih ribarskih mreža
21.4.2021 08:58 | Indikator.ba
Okeanima je prekriveno gotovo 70% naše planete, a morski otpad se može naći gotovo svuda. Plastika iz morskog otpada, osim što ugrožava zdravlje naših mora i obala, isto tako ugrožava i našu industriju i zajednicu. Problem plastike je u tome što ona nikada ne „nestane“ u prirodi već se sakuplja u životnoj sredini, naročito u okeanima. Sunčeva svjetlost, slana voda i talasi plastiku rastavljaju na još manje dijelove, a kako bi se jedna plastična boca razgradila treba proći oko 500 godina. Svake godine u izgubljenim ribarskim mrežama završe i stradaju brojni delfini i foke, ali se i zadržavaju veći komadi plastičnog otpada koji će vijekovima onečišćavati dno mora i okeana.

Kako JYSK podstiče održivo poslovanje, ovog proljeća je predstavio novu kolekciju koja se temelji na recikliranim materijalima. U njoj se posebno ističe stolica SADBJERG od recikliranih ribarskih mreža. Baštensku stolicu je izradila firma SCANCOM u sklopu Lars Larsen grupacije, unutar koje posluje i kompanija JYSK.
Stare ribarske mreže koje ne služe svrsi otkupljuju se u lukama, čime se direktno sprječava njihovo bacanje u okean. Zatim se mreže voze u reciklažne centre gdje se pretvaraju u vrijedni reciklirani sirovi materijal iz kojeg nastaje baštenska stolica.
Sama konstrukcija ove stolice je od aluminija što je čini vrlo izdržljivom, laganom i otpornom na sve vremenske uslove. Ono što je posebno zanimljivo je njen funkcionalan dizajn i zato je nakon upotrebe lako rastavljiva i svaki njen dio se može adekvatno reciklirati.

JYSK kao firma sa značajnom ekspanzijom i rastom poslovanja ima obavezu odgovornog ponašanja kako prema prirodi, tako i prema ljudima. Dugi niz godina JYSK učestvuje u povećanju svijesti svojih kupaca i dobavljača i radi sa najvjerodostojnijim svjetskim eko-oznakama poput OEKO-TEX i FSC certifikata, kako bi osigurao da materijali od kojih su izrađeni njihovi proizvodi dolaze iz odgovornih izvora.
Facebook Twitter Print