Život i umjetnost
Ovo je 9 najboljih odredišta u Evropi za ljubitelje sira
24.4.2021 06:43 | Indikator.ba
Evropa je poznata po ljubavi prema siru. Mnoge najpoznatije sorte na svijetu potječu s kontinenta. Od užurbanih tržnica sira i fascinantnih muzeja do praktičnih radionica izrade sira, evo devet najboljih europskih odredišta sira prema Euronewsu.

Roquefort, Francuska

Nije iznenađenje da ovaj popis započinje u Francuskoj, od grada Roquefort-sur-Soulzon na jugu gdje se proizvodi jedan od najpoznatijih svjetskih plavih sireva.

Možete obići podrume u kojima sazrijevaju ogromni koluti ovog oštrog sira napravljenog od ovčjeg mlijeka i karakterističnog po tamnoplavozelenim žilama, i vidjeti tačno kako se pravi prije kušanja gotovog proizvoda.

Gruyères, Švicarska

Ovaj srednjovjekovni grad slikovita je mješavina kaldrmiranih ulica i bujnih livada, ali njegova glavna slava je da jedom tvrdog, orašastog sira Gruyère barem od 12. stoljeća.

Posjetite tvornicu La Maison du Gruyère da biste saznali više o njezinoj povijesti i vidjeli kako se pravi, a zatim u restoranu na licu mjesta dopunite jelima sa prepuno sira.

Parma, Italija

Smješten u gastronomskoj centrali Emilije-Romanje u sjevernoj Italiji, jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda Parme je Parmigiano Reggiano, poznatiji kao parmezanski sir.

Obilasci tvornice vodit će vas kroz postupak izrade ovog tvrdog, ostarjelog i ukusom bogatog sira. Jelovnici restorana pršte od toga, a postoji čak i čitav muzej posvećen ovom ''''kralju sira''''.

Gouda, Holandija


Poznata po istoimenom siru, Gouda je dio holandske Doline sira - regije prepune aktivnosti za ljubitelje sira.

Postoji sve, od muzeja u kojima možete otkriti kako se sir proizvodi i sazrijeva, do spomenika povezanih sa sirom, manifestacija sira, pa čak i nekadašnje kuće za vaganje sireve radi istraživanja.

Ne propustite živahne tradicionalne tržnice sira koje vrve od trgovaca, gdje možete kušati obilje uzoraka i odabrati svoje favorite za ponijeti kući.

Emmental, Švicarska

Švicarska idilična dolina Emmental poznata je po svojim valovitim obroncima i alpskim pogledima, kao i po tome što je dom ementalskog sira.

U mnogim dijelovima svijeta poznat samo kao švicarski sir, možete posjetiti mljekaru Emmental Show kako biste saznali kako se tačno stvara - i zašto ima toliko rupa! Također postoji prilika da pokušate napraviti vlastiti sir pod vodstvom profesionalca, plus prepustiti se i malo kušanja.

Pag, Hrvatska

Neravni hrvatski otok Pag poznat je po krajoliku lunarnog izgleda i prepoznatljivom lokalnom siru. Obavezno posjetite svakoga ko vjeruje da je mjesec napravljen od sira.

Ekskluzivno na Pagu izrađen je sir koji koristi mlijeko od ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom poput kadulje koja je jakim vjetrom prirodno prekrivena morskom solju. To daje siru karakterističan oštar i slan okus.

Obiđite pašku siranu Gligora kako biste saznali više o siru i načinu njegove izrade, kao i da biste probali neke uzorke.

Streefkerk, Holandija

Za praktično iskustvo sira, holandski grad Streefkerk izvan Rotterdama definitivno bi trebao biti na vašem putu. Ovdje možete posjetiti Booij Kaasmakers, porodičnu farmu na kojoj već više od 300 godina proizvode zanatski sir.

Ne samo da možete obići i kušati odabir njihovih kreacija, već se možete pridružiti radionici i sami pokušati napraviti svježi sir. Šansa za učenje od stručnjaka!

Asturija, Španija

Regija Asturija na sjevernoj obali Španije poznata je kao País de Quesos, ili ‘zemlja sireva’. Proizvodi preko 50 različitih sorti, uključujući dimljeni Gamonéu i jake i začinjene plave kabrale.

Možete slijediti put ka siru Cabrales da posjetite proizvođače mlijeka, istražite aromatične špilje sa sirom od vapnenca u Asiegu gdje se sirevi čuvaju i sazrijevaju, te posjetite sirane za one najvažnije degustacije.

Camembert, Francuska

Camembert u regiji Normandy na sjeveru Francuske još je jedna svjetski poznata destinacija za ljubitelje sira, zahvaljujući mekanom i kremastom siru zahvaljujući čemu je i dobio ime.

Ovdje možete istražiti lijepu prirodu sa pašnjacima na kojima su krave i razgledati Maison du Camembert kako biste vidjeli kako se izrađuje ovaj popularni sir - i uživati ​​u degustaciji naravno. Alternativno posjetite Durand Cheesemonger - posljednju farmu mliječnih proizvoda koja još uvijek pravi camembert tradicionalnim metodama.
Facebook Twitter Print