Život i umjetnost
Stižu prvi covid pasoši, naravno iz Estonije
28.4.2021 06:34 | Indikator.ba
Do kraja tekuće sedmice estonski certifikat o cijepljenju bit će završen, što predstavlja još jedan korak bliže digitalnom zelenom certifikatu Evropske unije i slobodi putovanja.

Najkasnije do sljedeće sedmice na portalu za pacijente bit će dostupno zeleno dugme koje omogućava ljudima da provjere potvrdu o cijepljenju. Nakon pregleda podataka i unosa adrese e-pošte, generira se pasoš.

- U pozadini postoji proces generiranja. Potrebno je nekoliko sekundi i gotov je. Tada imate mogućnost preuzimanja certifikata na svoj računar ili mobilni uređaj, rekao je šef zdravstvene službe za zdravstvo i socijalnu skrb. Centar (TEHIK) Tõnis Jaagus.

U potvrdi se navodi da je nositelj cijepljen protiv koronavirusa, ime proizvođača korištene vakcine i da li je postupak cijepljenja završen ili nedovršen. Najvažniji dio certifikata je QR-kod koji pomaže u provjeri svih potrebnih podataka i njihove valjanosti.

Postojat će i mogućnost preuzimanja dva dodatna certifikata. To su negativni rezultati testa za koronavirus i dokazi o oporavku od virusa.

- Sljedeća dva odobrenja idu ruku pod ruku s europskim projektom zelene propusnice. Projekt je ambiciozan kako bismo ga aktivirali s drugim zemljama početkom juna, napomenuo je Jaagus.

Zamjernica ministra za socijalna pitanja za razvoj i inovacije e-usluga Kalle Killar kazala je da ja pasoš siguran od krivotvorenja.
- Mi osiguravamo sigurnost ovim novim rješenjem i lakoću upotrebe, rekla je.

Ukupno je 17 zemalja EU koje su izrazile spremnost da od maja krenu s digitalnim rješenjem za koronavirus. Baze podataka i sistemi iz svih ovih zemalja trebali bi biti povezani sa EU digitalnim zelenim certifikatom, koji bi trebao biti završen u junu.

Izvor: Guardtime
Facebook Twitter Print