Politika i društvo
Gdje završava novac od putarina i akciza
29.4.2021 05:45 | Indikator.ba
Za tri godine, bh. građani su platili više od 3 i po milijarde maraka putem akciza za gorivo i putarine za izgradnju cesta i autocesta, ali ne zna se gdje novac završio, dok istovremeno milioni stoje neiskorišteni.

Povećanje akciza na gorivo 2018. godine najavljeno je kao pokretač cestogradnje i dolaska investitora, ali udar težak više od milijardu i po do danas nije mnogo toga pokrenuo, izvještava Federalna.ba.

- Po osnovu putarine za izgradnju puteva, putarina koja iznosi 0,15 po litri derivata, u pretohdne 3 godine prikupljeno je 697 miliona, a kada je u pitanju putarina za autoputeve i rekonstrukciju ostalih puteva, koja iznosi 0,25 po litri derivata, u 3 godine je naplaćeno je milijardu i 158 KM, naveo je glasnogovornik UIOBiH Ratko Kovačević.

Prihod od akciza i putarina od 0,15 po litru spaja se sa ostalim prihodima od indirektnih poreza, ide u budžet institucija, u generalne rashode, te je samim tim otkrivanje njegove potrošnje skoro pa nemoguće.

Prihod od putarina 0,25 dijeli se prema privremenoj odluci, jer konačne još nema - 59% Federacija, 39% RS, 2% BD, 10% podračun Centralne banke BiH.

Na podračunu Centralne banke BiH za 3 godine nakupilo se vrtoglavih 134 miliona maraka koje čekaju na raspodjelu, tačnije na saglasnost Upravnog odbora UIO.

Ekonomista Anto Domazet upozorava da imamo nedovoljan intenzitet gradnje autocesta i cesta, znatno ispod nivoa koji je osiguran finansijskim sredstvima.
- Imamo apsurd da imamo neiskorišteni novac, a on je istovremeno veliko opterećenje na cijenu goriva - i to plaćaju potrošači, to plaća privreda, upozorio je Domazet.

Krajnji korisnici prikupljenih miljardu i 158 su javna preduzeća autoceste Federacije i RS-a. U Federacji tvrde da vraćaju kredite koji su ranije podignuti i korišteni za izgradnju autoputa.

- Nije istina da su te putarine namijenjene otplatama kredita, one su znatno veće i u budućnosti će biti veće. Jasne predstave o tome gdje je taj novac otišao – nema, tvrdi Domazet.
Facebook Twitter Print