Ekonomija
Hercegovački duhan četvrti zaštićeni bh. proizvod na svjetskoj listi
29.4.2021 16:14 | Indikator.ba
Duhan sorte hercegovački ravnjak četvrti je bh. zaštićeni proizvod zemljopisnog porijekla na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), izjavio je za Fenu ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo.

On je podsjetio da su od ranije na toj listi hercegovački med, cazinski meda od kestena i romanijski skorup-kajmak.

– Značajno je zaštititi svoj proizvod jer u konačnici to je ono što mi zovemo dodana vrijednost koja sutra daje prednost na tržištu da taj proizvod može bolje egzistirati – kazao je Merdžo u svjetlu obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva – 26. aprila.

Taj dan se obilježava od 2000. godine s ciljem povećanja općeg razumijevanja prava intelektualnog vlasništva.

Institut za intelektualno vlasništvo BiH u protekloj godini imao 383 prijave patenata, od kojih 55 domaćih, ostalo međunarodnih. Od 55 domaćih dominantno su to bile prijave fizičkih osoba.

– Nažalost od strane pravnih osoba imamo jako malo prijava. Prošle godine imali smo dvije i to iz Instituta za genetičko inženjerstvo itd, što je dobro, međutim statistika drugih zemalja pokazuje da su instituti, sveučilišne razine, velike kompanije u biti dominantno te koje prijavljuju patente, dok je fizičkih osoba, ne mogu reći neznatan broj, ali puno ih je manje nego u Bosni i Hercegovini – kazao je rqavnatelj Instituta.

Kada je u pitanju Globalni inovacijski indeks (Global Innovation Index) Svjetske organizacija za intelektualno vlasništvo, Bosna i Hercegovina je u zadnjih pet godina napredovala i trenutno zauzima 74. mjesto.
Facebook Twitter Print