Politika i društvo
Zbog "noblica" burna rasprava na društvenim mrežama
29.4.2021 18:25 | Indikator.ba
Kutija "noblica" u koju je zapakovan jedan keks manje, izazvala je burnu diskusiju na društvenim mrežama i otvorila brojna pitanja - da li je do manjka došlo samo zbog greške mašine i šta ako nije, koliko puta se to ponovilo i kako to da su u ovoj i sličnim situacijama uvijek oštećeni potrošači.

Na objavljenom snimku se jasno vidi da pakovanje nije otvarano i da je kupac umjesto 18 dobio 17 komada "Jafinih" kolačića.

Proizvođač ističe, za "Novosti", da je u pitanju nenamjeran propust za koji vjeruje da je izuzetak i poziva kupca da prijavi reklamaciju radi nadoknade. U Nacionalnom udruženju potrošača Srbije kažu da ukoliko se to desilo na čitavoj seriji ili je ciljano urađeno, predstavlja ozbiljan problem i štetu za kupce koji konzumiraju taj proizvod.

- Ako je u pitanju samo jedno pakovanje, onda se može smatrati da je došlo do propusta u procesu proizvodnje - objašnjava Marko Dragić iz NOPS-a za beogradski list. - Jedan keks manje, to je manja gramaža, a cijena je ostala ista. Oštećeni potrošači treba da se obrate trgovcu ili proizvođaču sa fiskalnim računom radi zamjene proizvoda ili povrata novca.

Iz "Jafe Crvenka" poručuju da im je žao ukoliko je došlo do neprijatnosti, jer je kontrola kvaliteta vitalna funkcija njihove kompanije.

- Procesi proizvodnje se striktno kontrolišu u svakoj fazi, i prilikom pakovanja i provjere neto količine, prema zahtjevima najpoznatijih standarda u našoj industriji HACCP, BRC i IFS - ističu u odgovoru. - I pored ovakve kontrole sistema, postoji mogućnost da dođe do krajnje nenamjernih propusta. Vjerujemo da je ovaj slučaj izuzetak.

Oni pozivaju potrošača da prijavi reklamaciju kako bi mu nadoknadili manjak. NOPS ocjenjuje da je pozitivno što je "Jafa" pozvala kupce da im odmah nadoknadi manjak.

Nadamo se da ovo nije situacija, kao sa drugim poznatim brendovima čijim proizvodima je smanjena težina, a cijena je ostala ista, poput čokolada "milka" - kaže Marko Dragić iz NOPS-a.

Potrošači na društvenim mrežama, takođe, podsjećaju na taj slučaj i ukazuju na slične obmane sa pakovanjem jogurta i kikirikija. Pojedini kupci smatraju da jedan keks manje nije ništa strašno. Možda u drugom pakovanju ima višak, bolje da fali jedna "noblica", nego da dobiješ miša gratis u pakovanju - samo su neki od komentara koji su se nizali na društvenim mrežama.
Facebook Twitter Print