Najbolji poslovni potez
NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ U REGIJI 2020: Termomontov rekord u izgradnji bolnice
30.4.2021 05:21 | Indikator.ba
Prema upravo okončanom istraživanju bosanskohercegovačkog portala Indikator.ba najbolji poslovni potez u regiji u 2020. godini je izgradnja kovid bolnice sa hiljadu kreveta u Batajnici (Beograd/Srbija) za koju je ovdašnjoj kompaniji TERMOMONT bilo dovoljno samo četiri mjeseca. Na ovim balkanskim prostorima (i ne samo njima) takva brzina građenja prostorno i tehnološki zahtjevnog objekta gotovo da nije zabilježena. Ovom uspjehu doprinijeli su i domaći kooperanti TELESEC, GLOBING i TETRA.

Vrijeme zdravstveno-ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa zahtijeva ne samo brzo donošenje, prije svega operativnih odluka, već i njihovu još bržu realizaciju kako bi se u najkraće mogućem roku odgovorilo na novonastalu situaciju. To je veoma važno sa aspekta realizacije investicionih projekata i poslovanje privrednih subjekata, posebno malih i srednjih preduzeća koja čine većinu domaće privatne privrede i stvaraju oko pola ukupne novostvorene vrijednosti. Analitičari portala Indikator.ba smatraju da je ovaj građevinski poduhvat primjer kako bi se ustvari trebalo ponašati u svakoj a ne samo vanrednoj situaciji.

Osim TERMOMONTA na listu najboljih poslovnih poteza uvrštena je namjera japanske korporacije NIDEC da u Srbiji izgradi najveću fabriku električnih motora i u nju uloži nevjerovatnih 1,9 milijardi američkih dolara što je ujedno njen prvi iskorak na Stari kontinent koji prema mišljenju tamošnjih eksperata "pokazuje veliki potencijal". Proizvodnja bi već u 2023.godini trebalo da iznosi oko 300.000 motora.

I treći, najbolji poslovni potez u regiji u 2020.godini odnosi se na investicije. FACC iz Austrije započela je izgradnju tvornice aviodijelova u poslovnoj zoni malohrvatskog mjesta Jakovlje u kojoj će investirati 33 miliona euro i zaposliti 450 radnika.

Naše analize pokazuju da je ulaganje u otvaranje proizvodnih kapaciteta u industrijskim zone (u BiH ali i u zemljama okruženja) postaje sve atraktivnije za mnoge velike, uspješne i poznate kompanije. Do sada se najčešće govorilo o industrijskim zonama kao lokacijama za poslovne inkubatore i pokretanje malih biznisa najčešće zasnovanih na informatičkim tehnologijama i pružanju usluga.

U okviru projekta "Izbor najboljeg poslovnog poteza" Poslovni portal Indikator.ba će posebno priznanje dodijeliti mladom biznismenu iz Struge Kirilu Lazarovu, jednom od najpoznatijih makedonskih poslovnih ljudi inače vlasniku nacionalne agencije za zaštitu imovine i lica NIKOB sa više od 1.800 zaposlenih. On je u samo jednom danu registrovao tri nove kompanije koje će se baviti trgovinom gasa, proizvodnjom električne energije i prodajom opreme.

Indikator.ba će u narednim danima objaviti i rangiranje najboljih poslovnih poteza u Evropi i ostatku svijeta, a potom proglasiti i pobjednika za najbolji potez u turizmu za sezonu Zima 2020/2021.godinu. Obilježavajući istovremeno desetogodišnjicu postojanja Indikator.ba će upriličiti i svečano urućenje priznanja kreatorima najboljih poteza.

Priredio: Hajdar Arifagić

(Foto: Dejan Burčul, direktor Termomonta)
Facebook Twitter Print