Politika i društvo
Kamen-temeljac za HE Buk-Bijela 17. maja, aerodrom u Trebinju pomjeren za 2022.
30.4.2021 05:37 | Indikator.ba
Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će 17. maja biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci kada će i biti položen kamen temeljac za hidroelektranu "Buk bijela" na Drini, koju će finansirati Srbija.

Za izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela, ali i još dvije hidrolektrane čija je gradnja u planu (HE Foča i HE Paunci), Elektroprivreda Republike Srpske je sa Elektroprivredom Srbije formirala novo preduzeće Hidroenergetski sistem Gornja Drina sa sjedištem u Foči. U ovom preduzeću Elektroprivreda Srbije ima 51% kapitala.

Izgradnja tri nove hidroelektrane, prema najavama, ima ukupnu vrijednost 850 miliiona KM.

Republika Srpska potpisala je Memorandum o izgradnji HE "Buk Bijela", snage 93 megavata, u julu 2017. godine s kompanijom "Kineska državna aero-tehnološka međunarodna inženjerska korporacija"(AVIC-ENG), očekujući da će finansiranje obezbijediti kineske državne banke. Međutim, do toga nije došlo, te se ušlo u posao sa Srbijom.

U dijelu BiH izgradnja HE Buk Bijela se osporava te je jedan dio državnih zastupnika podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH smatrajući da je Republika Srpska ulaskom u ovaj projekat povrijedila Ustav BiH i pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom.

Izgradnja hidroelektrane takođe uznemirava i ekologe, koji smatraju da bi potapanje prilaza kanjona Pive i donjeg toka Tare donijelo veliku ekološku štetu.
Rezerve prema projektu izrazila je i Crna Gora zbog prekograničnog uticaja na njenu teritoriju.

Premijerka Srbije Brnabić je, takođe, odgovarajući na pitanja poslanika na sjednici Skupštine Srbije rekla da bi 2022. godine trebalo da počne gradnja aerodroma u Trebinju, koji će biti potpuno u vlasništvu Srbije i dodala da je Srbija izdvojila sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Ova najava odudara od ranijih izjava srbijanskih dužnosnika prema kojima bi aerodrom trebao biti izgrađen do kraja 2021. godine.
Facebook Twitter Print