Ekonomija
Stiže zračni put svile - baza će biti u Budimpešti
30.4.2021 11:33 | Indikator.ba
Zračna luka Budimpešta, kineski Henan Airport Group (operater međunarodne zračne luke Zhengzhou) i kinesko-mađarska tvrtka za razvoj poslovanja i logistike CECZ / Utlink potpisali su sporazum o saradnji, čiji je cilj uspostavljanje zračnog puta svile između Mađarske i Kine i stvaranje namjenskih logističkih centara u dvije zračne luke, za upravljanje teretnim prometom.

Očekuje se da će novopotpisani sporazum o saradnji donijeti važne ekonomske prilike i potaknuti značajno širenje zračnog prometa između Mađarske i Kine, povezivanjem zračne luke Budimpešta (BUD) i zračne luke Zhengzhou (CGO), uz istovremeno pružanje značajnih logističkih prednosti za Mađarsku, ECE zemalja i Kine. U okviru sporazuma, partneri - BUD, CGO i tvrtka za razvoj logistike CECZ / Utlink Srednjoeuropska zona za trgovinsku i logističku saradnju - zajednički uspostavljaju ono što se u priopćenju za javnost naziva "zračnim putem svile" između dviju zemalja.

S mađarske strane, Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine, Ministarstvo za inovacije i tehnologiju, središnja i Direkcija zračne luke Nacionalne carinske i porezne uprave, Mađarska agencija za promicanje ulaganja (HIPA) i Magyar Posta Zrt. (Mađarska pošta) i Ghibli Kft. pružili su podršku projektu.

László Mosóczi, državni ministar prometa, rekao je:

- Prema vladinim planovima, Mađarska bi mogla postati središte tereta, logistike i distribucije za Srednju Europu. Ovaj strateški cilj može se postići ako se što veći udio robe koja se prevozi između Europe i Europe Daleki istok stiže na odredište preko Mađarske. U skladu s politikom otvaranja prema istoku, nastavljamo raditi na povezivanju kontinenata i regija modernim i sigurnim logističkim rješenjima. Također tražimo načine za produbljivanje i proširenje suradnje s našim kineskim partnerima, u skladu s našim zajedničkim ciljevima.

Projekt je već određen kao cilj tijekom sastanka Kine i zemalja istočne i srednje Europe koji je održan u Pekingu u veljači 2021. godine, a vodio ga je kineski predsjednik Xi Jinping.

- Vjerujem da će BUD Cargo City biti savršena stanica za ovaj zračni put svile 21. stoljeća, gdje će logistički kompleks svjetske klase služiti za rukovanje zračnim teretom. Jedan je od naših glavnih prioriteta jačanje položaja Mađarske unutar regije Istočne i Srednje Europe, naglasio je Chris Dinsdale, izvršni direktor zračne luke u Budimpešti.

- Zahvalni smo za naše poslovanje, autoritet i političke partnere koji su podržali zračni projekt Puta svile i vjerujemo da će se zahvaljujući Putu svile otvoriti izvrsne nove mogućnosti u gospodarstvu, trgovini i logistici između Mađarske, Istočne i Srednje Europe i Kina, dodao je.

U sklopu saradnje, lani je u listopadu pokrenut direktni teretni let CGO-BUD-CGO u organizaciji grupe CECZ / Utlink, koju je Hainan Airlines obavljao tri puta sedmično. Krajem marta 2021. zračna veza proširena je s još dvije frekvencije sedmično, a obavlja se avionima Boeing 747.

U zračnoj luci u Budimpešti i Zhengzhouu već su uspostavljena posebna skladišta za rukovanje teretom za upravljanje prometom.
Ekskluzivni prekomorski terminal Budimpešte u zračnoj luci Henan predan je u februaru 2021. godine, a namjenska skladišna dvorana nazvana Zhengzhou Exclusive Overseas Terminal predana je danas u Cargo Cityju na aerodromu Budimpešta.
Facebook Twitter Print