Kompanije i tržišta
Hrvatska: Za dvije godine Glovo dostavio više od 9 miliona proizvoda
30.4.2021 15:39 | Indikator.ba
Glovo, aplikacija koja povezuje korisnike s restoranima, lancima supermarketa i maloprodajnim trgovinama, a ima i iznimno važnu kategoriju “bilo što” koja korisnicima omogućava da naruče što god požele u svom gradu, ovaj mjesec obilježava dvije godine prisustva na hrvatskom tržištu.

- Glovo je španski startup koji je krenuo s radom 2015. godine, a danas je jedna od vodećih svjetskih platformi za dostavu različitih kategorija proizvoda, ističe Teo Širola generalni direktor Glovo Hrvatska. - Glovo je 2019. godine počeo s radom u Zagrebu, u samo dvije godine proširili smo poslovanje na 11 gradova, a vrlo skoro planiramo otvaranje novih gradova. S obzirom na izazovna vremena u kojima živimo izrazito smo zadovoljni uspjehom platforme. Naime, u samo dvije godine svaka peta osoba u Hrvatskoj preuzela je Glovo aplikaciju na svoj mobitel. Kako bismo nastavili pozitivan trend svakako ćemo posebnu pažnju posvetiti razvoju i rastu kategorije dostave gotove hrane i kategorije dostave namirnica, naravno sve uz ključna lokalna partnerstva, naveo je Širola.

Više od 1.000 trenutno aktivnih Glovera dostavlja proizvode u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Zadru, Rijeci, Slavonskom Brodu, Sisku, Puli, Karlovcu, Varaždinu i Velikoj Gorici.
U dvije godine poslovanja na hrvatskom tržištu, Gloveri su dostavili skoro 9 miliona proizvoda i tako prešli 12 miliona kilometara što je jednako kao da su 30 puta prešli udaljenost od Zemlje do Mjeseca. Među najčešće naručivanim namirnicama našle su se banane kojih je dostavljeno više od 20 tona, zatim mlijeko kojeg je dostavljeno više od 70.000 litara te voda, krompir i jaja. Od gotove hrane najpopularniji je takozvani fast food – burgeri, pizza i grill.

S obzirom na aktuelnu pandemiju, dostave su postale još važnije kako za korisnike, tako i za partnere Glova. Narudžbe namirnica pomoću Glovo aplikacije od početka pandemije koronavirusa u Hrvatskoj porasle su za više od 500% u odnosu na vrijeme prije pandemije.

Na globalnom nivou, na 20 tržišta na kojima posluje Glovo ima snažnu bazu od više od 10 miliona korisnika i izvrsnu partnersku mrežu. Španska tvrtka nedavno je osigurala investiciju vrijednu 450 miliona eura (530 miliona američkih dolara) u krugu finansiranja serije F. Glovo će investiciju iskoristiti za razvoj Q-commerce odjela i proširivanje svoje jedinstvene višekategorijske ponude na svim tržištima na kojima posluje.
Facebook Twitter Print