Politika i društvo
Guverner Softić: Pozadina napada Naše stranke - Hastahana
1.5.2021 05:13 | Indikator.ba
Jedini razlog zahtjeva Naše stranke za moju smjenu je činjenica da je Centralna banka Bosne i Herecgovine u 2019. godini, na zakonit i savjestan način, kupila parking prostor na području lokaliteta Hastahana, nad kojim je stekla pravo vlasništva.

Ovo je navedeno u regovanju guvernera Centralne banke BiH Senada Softića na tvrdnje iz Naše stranke i njenog dužnosnika Damira Arnauta da ne obavlja ovu funkciju u skladu sa njenom važnošću, te da je neophodno da Predsjedništvo BiH imenuje novog guvernera po isteku Softićevog mandata u augustu.

– Sve zakonske i pravne činjenice su na strani Centralne banke i toga su itekako svjesni. Iz nekog razloga Naša stranka tek sad pokazuje interese za taj lokalitet, naveo je Softić u izjavi.

Kako je naglasio "neće se politička ambicija graditi rušenjem Centralne banke Bosne i Hercegovine protivno interesima građana Bosne i Hercegovine. Bez stabilnosti i bez države, sve je ništa’.

– Rezultati CBBiH su izuzetno dobri, uzevši u obzir uslove na finansijskim tržištima o čemu smo dobili potvrde i pohvale relevantnih međunarodnih finansijskih institucija, uključujući i Međunarodni monetarni fond, istaknuo je, između ostalog, Softić, saopćio je Ured za komunikacije Centralne banke BiH.

Iz Naše stranke su, navodeći razloge za smjenu, ustvrdili da je guverner Softić zabilježio prosječan pad dobiti od 62 posto i da je povećao broj zaposlenih za više od pet posto.

Guverner je kazao da ljudi iz Naše stranke ne poznaju način poslovanja centralnog bankarstva te objašnjava da smanjenje profita Centralne banke Bosne i Hercegovine nije počelo za vrijeme njegovog mandata, kako se to nastoji prikazati. Ono počinje 2009. godine usljed globalne finansijske krize koja je teško pogodila finansijski sektor u svijetu. Tada je zabilježen pad profita sa 199 miliona na 95 miliona maraka. Taj trend je i dalje prisutan. Međutim, nikada da danas se to nije problematiziralo.

Kamatne stope eurozoni su drastično smanjene kako bi se prevenirao udar globalne finansijske krize na realni sektor. Ilustracije radi, jednogodišnji Euribor je u 2008. godini prije krize iznosio 5,31% dok je krajem 2020. godine ova kamatna stopa negativna i iznosi -0,49%.

- Kada bismo tadašnje kamatne stope primijenili danas, Centralna banka bi imala profit oko 200 miliona maraka, naglasio je je Softić i dodao da Centralna banka ima rekordne devizne rezerve sa negativnim kamatama zbog kojih trpi smanjene prihode.

Govoreći o broju zaposlenih kazao je da je u 2015. godini bilo 356 službenika, a prosječan broj službenika u 2020. je bio 366.

-Prema stručnim preporukama MMF i EU, potrebno je dodatno osnažiti ljudske resurse u pojedinim oblastima nadležnosti CBBiH, kao npr. u statistici, istraživanju, bankarstvu, kako bi se odgovorilo na dodatne zahtjeve Eurostata i ispunili zahtjevi iz procesa europskih integracija. Za 6 godina broj uposlenih se povećao za 15 (2015 bilo 356, a 2020 371), istakao je, između ostalog, guverner.
Facebook Twitter Print