Politika i društvo
BiH će morati prijeći dug put da bi zatvorila rodni jaz
1.5.2021 06:19 | Indikator.ba
Bosna i Hercegovina mora prijeći dug put prije nego što može ustvrditi da je zatvorila rodni jaz.

Prema najnovijem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, Bosna i Hercegovina je rangirana na 76. mjestu među 156 država prema Global Gender Gap Indexu za 2020. godinu.

Indeks pokazuje evoluciju rodno zasnovanih praznina među četiri ključne dimenzije (ekonomsko učešće i mogućnosti, obrazovanje, zdravlje i preživljavanje i političko osnaživanje) i prati napredak ka smanjenju ovog jaza tokom vremena.

Bosna i Hercegovina je uspjela zatvoriti 30 posto rodnog jaza, zajedno sa Srbijom, Albanijom, Litvanijom, Letonijom.

Bolji skor Bosna i Hercegovina pokazuje u političkom osnaživanju, gdje zauzima 45 mjesto i zdravlju, gdje je rangirana kao 65.

Ekonomsko učešće i mogućnosti je najlošiji segment (115. mjesto), a zemlja nije puno bolja ni u obrazovanju (110. mjesto).

Značajna poboljšanja u široj regiji centralne i istočne Evrope i centralne Azije, podtignuta su u Litvaniji jer je baltička zemlja preskočila 25 mjesta u indeksu i pridružila se redovima onih zemalja koje su zatvorile najmanje 80 posto rodnih razlika.

Srbija je takođe ove godine postigla dobar rezultat, popevši se za 20 mjesta na 19. mjesto u svijetu.

Prema sadašnjem relativnom tempu, u centralnoj i istočnoj Evropi i centralnoj Aziji, rodne razlike mogu se potencijalno zatvoriti za 134,7 godina, u poređenju sa 52,1 godinu u zapadnoj Evropi.

Podijeljena po četiri pokazatelja, regija se najbolje pokazala u podindeksu obrazovnog postignuća, s obzirom da je rodni jaz sada gotovo zatvoren na 96,6 posto. Slično jake performanse mogu se naći u podindeksu zdravlja i preživljavanja, od 97,7 posto, što regiju čini najboljom u svijetu u ovoj kategoriji.

Općenito, ovogodišnji izvještaj otkriva da je pandemija Covid-19 pomaknula rodni paritet na globalni prosjek od 36 godina, što znači da će druga generacija žena morati pričekati na rodnu ravnopravnost.
Facebook Twitter Print