Ekonomija
Prvomajski praznici nagovještaj dobre ljetne sezone
3.5.2021 07:00 | Indikator.ba
Prvi turisti koji su za prvomaujske praznike stigli na vodeća tursitička odredišta u Bosni i Hercegovini najavljuju bolje dane za turizam uprkos još uvijek prisutnoj pandemiji korona virusa.

Trebinje, Višegrad, Neum...dočekeli su tokom produženog vikenda hiljade turista, nagovještavajući da bi turistička sezona mogla biti bolja nego prošlogodišnja.

Trebinje, koje je i poršle godine bilježilo dobru posjećanost, primilo je ovih prvih majskih dana oko 7.000 turista, prema tvrdnjama iz tamošnje gradske Uprave.
Za ovogodišnje prvomajske i vaskršnje praznike u ovom gradu iznajmljeno je oko 80 odsto smještajnih kapaciteta, prema podacima "booking.com".

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da je ovo nagovještaj dobre ljetne sezone koja tek dolazi.
Neum je takođe bio solidno popunjen sa gostima koji su se prvi put ove godine okupali u moru.

- Ono što nas veseli je da nam stižu rezervacije s naših najvećih inozemnih tržišta. Polako nam dolaze rezervacije i od dijaspore. To nas raduje budući da je prošle godine nismo nikako imali, kaže neumski hotelijer Davor Krešić
nagovještavajući da bi lanjske najčešće goste iz BiH i Srbije mogli nadopuniti i posjetioci iz drugih zemalja.

Brojni turisti, kako domaći, tako i iz okruženja, odlučili su da praznike provedu u Višegradu, a prema broju turista koji su posjetili grad na Drini i Rzavu, ova sezona mogla bi biti jedna od uspješnijih.
Prve grupe turista pristigle su u Višegrad većinom u sopstvenim aranžmanima. Neki su odlučili da u Višegrad dođu organizovano - brodom.

- Očekujemo rast broja gostiju koji dolaze na ovu destinaciju. Planiramo da u maju i junu vozimo petkom, subotom i nedeljom, a u julu i avgustu šest dana u nedjelji, kaže Goran Glišić, kapetan turističkog broda.

Iako su mnoge zemlje u okruženju već donijele odluke o tome kako će se otvoriti prema turistima u ovogodišnjoj sezone, pa u tom pogledu provele i brojne marketinške akcije, u Bosni i Hercegovini vlast je anemična pa se čak nije izjasnila ni o reguliranju ulaska stranaca u BiH u vrijeme pandemije.

Ipak za očekivati je da bi turistička sezona mogla biti bolja nego lani, a s obzirom na već brojne avionske letove koji su najavljeni iz arapskih zemalja za Sarajevo, za očekivati je i u većoj mjeri povratak gostiju iz zemalja Golfa.

Ovo bi moglo biti dobro za gradske destinacije, kao što su Sarajvo, Mostar, Travnik i druge, a koje su u vrijeme pandemije gotovo potpuno ostale bez turista.


(Foto: RTRS)
Facebook Twitter Print