Politika i društvo
Rio Tinto suočen s žestokim optužbama ekologa u Srbiji
4.5.2021 16:03 | Indikator.ba
Multinacionalna kompanija Rio Tinto, koja istražuje i eksploatiše rude, uključujući i litijevu, u dolini Jadra u Srbiji, suočena je sa optužbama ekologa da uništava biološku raznolikost, plodno tlo, poljoprivredna sela i bogata kulturna područja.

Ekolozi zahtijevaju da srbijanska vlada otkaže predloženi rudnik litija Rio Tinto u Loznici.

Umjesto da zaštiti, kako navode, najplodniju zemlju u Srbiji, srbijanska vlada odobrila je projekt s multinacionalnom rudarskom korporacijom Rio Tinto za eksploataciju "Jadarita", litijeve rude u dolini.

Vlada i tvrtka ignorirali su naučnike i rudarske stručnjake koji žestoko savjetuju protiv rudnika i prijete da će nanijeti nepopravljivu štetu vodi, zemlji, zraku i ljudima. Lokalni građani koji se ne žele odreći svog održivog poljoprivrednog zemljišta koje je generacijama u njihovim porodicama, ignoriraju se, navodi se u peticiji koju vode Zlatko Kokanović, Miladin Đurđević, Marijana Trbović Petković i Verica Reitenspiess.

Postupak odvajanja hemijski stabilnog litija od rude jadarita uključuje upotrebu koncentrirane sumporne kiseline, navode ekolozi. Postupak bi se odvijao 20 km od rijeke Drine i koristio bi 300 kubika vode svaki sat, dok bi se hemijski obrađena voda vraćala u rijeku Jadar.

Izljev neizbježno onečišćene vode, kao i podzemne vode koje sadrže arsen, živu i olovo, kontaminirali bi cijele riječne slivove i nastavili put Jadrana do Drine i Save, zagađujući ne samo izvore vode Srbije, već i druge zemlje .

- Odbacujemo ugrožavanje stanovništva oko doline Jadra u interesu multinacionalne korporativne dobiti. Rio Tinto obećao je 700 novih radnih mjesta, ali zaboravio je spomenuti da će 19.000 ljudi, od kojih većina radi na održivom zemljištu, biti raseljeno s tog područja, tvrdi se u peticiji.

Navodi se da je Rio Tinto je 2020. godine uništio svetu australijsku aboridžinsku špilju staru 45 000 godina, da su tvrtka i njezini predstavnici više puta osuđivani za prijevaru i plaćeni odštetama u milijardama dolara] i novčanim kaznama za nezakonito uništavanje zemljišta, ali i pored toga dalje pustoše i uništavaju prirodni okoliš širom svijeta.

Tvrtka je optužena za sudjelovanje u ratnim zločinima na Papui Novoj Gvineji, gdje je zbog njihove prisutnosti izbio desetogodišnji građanski rat, dodaje se.
Facebook Twitter Print