Ekonomija
Proizvodnja u njemačkoj autoindustriji popela se na 2-godišnji maksimum
4.5.2021 17:55 | Indikator.ba
Poslovanje nJemačkih proizvođača automobila i njihovih dobavljača znatno se poboljšalo u aprilu u odnosu na prethodni mesec, što potvrđuje podatak da je pokazatelj aktuelne poslovne situacije u toj industriji skočio na 21,6 poena sa martovskih 10,7 bodova, dostižući najviši nivo od aprila 2019.

- Proizvođači automobila su prevazišli pad koji su pretrpJeli zbog koronavirusa, kaže Klaus Vohlrabe, šef anketnog sektora u IFO institutu.

Direktori u automobilskoj industriji takođe su povećali očekivanja u pogledu budućeg poslovanja, pri čemu se taj pokazatelj popeo na 24,9 poena u aprilu sa 18,6 poena u martu, navodi se u saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

Proizvođači automobila su zadovoljni i porastom potražnje, dodaje Vohlrabe, i napominje da je tu indeks skočio sa martovskih 14,4 poena na 36,9 bodova prošlog mJeseca.

Porasle su, međutim, i neizvršene porudžbine na 43,9 poena, u odnosu na 17,5 poena u martu. Shodno tome, u planu je dodatno povećanje proizvodnje, pri čemu je taj indikator napredovao na 47,1 poen sa ranijih 44,6 bodova.

Akteri u nJemačkoj industriji automobila takođe očekuju rast izvoznih poslova. Indeks izvoznih očekivanja u aprilu iznosi 30,9 poena naspram 26,9 poena u martu.

Kada je rIJeč o iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta, ona se povećala sa 84,2 odsto u januaru na 91,1 odsto u aprilu.

Na pitanje koji su uzroci ograničene proizvodnje, samo 13,7 odsto menadžera je u aprilu navelo kao razlog nedostatak porudžbina u poređenju sa 59,8 procenata u istom mJesecu 2020.

Sada čak 60,4 posto kompanija kao glavni problem navodi snabdIJevanje repromaterijalom u odnosu na samo 5,8 odsto u julu 2020. Nekoliko fabrika elektičnih vozila najavljuje da će uvesti skraćeno radno vrIJeme zbog nedostatka silicijumskih čipova.

Uprkos dobrom poslovanju, automobilske kompanije planiraju manje zapošljavanje, pa čak i smanjenje radne snage. To je posljedica restrukturiranja kroz koje prolazi cijela ova industrija. Ambiciozni ciljevi EU u pogledu emisija, primoravaju kompanije u ovom sektoru da ulažu velika sredstva u proizvodnju električnih vozila, koja je, dugoročno, manje radno intenzivna.
Facebook Twitter Print